Hjem
Forbruker
Finn optiker
Bli medlem
Etterutdanning
Medlemssider
Tips oss
 Del
Innlogging

Innlogging

Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?

26.aug.13: Udugelig som blind

- Du e udugelig som blind. Æ kan vær my bedre som blind enn dæ. Dette er påstanden fra en seende. Han føler at den blinde kameraten Cliff Isaksen er klumsete og stadig kommer opp i problemer. Et veddemål gjør oss i stand til å ta stilling i saken.

23.aug.13: Trening reduserer AMD risikoen

Jevnlig mosjon har mange kjente positive effekter på menneskekroppen. Inger Christine Munch, avdelingslege på øyeavdelingen ved Roskilde Sygehus, har funnet ut at trening er sunt for synet. Funnene viser at jevnlig trening er beskyttende mot AMD.

22.aug.13: Møte med nye studenter

Torsdag 22. august var det igjen tid for å ønske nye studenter velkommen i bransjen. Årets føsteklassekull er det største på lenge. Hele 83 studenter har takket ja til en plass på optometri. Den store interessen for studiet viser at rekrutteringsarbeidet i vinter har gitt resultater.

21.aug.13: Fundus kan avsløre Alzheimer

Helt siden Alzheimerdiagnosen ble stilt første gang i 1906 har forskere søkt etter metoder for å diagnostisere sykdommen før symptomene oppstår. Endringene i hjernen begynner 10 til 15 år før symptomene blir tydelige. I fremtiden kan netthinnen være stedet å lete etter spor.

20.aug.13: Skolebarns syn på agendaen

Norges Optikerforbund mener at det er behov for at foreldre får større kunnskap om egne barns syn og ansvaret de har som foreldre i forhold til barnas synsfunksjon. Tall fra Høgskolen i Buskerud viser at så mange som ett av ni skolebarn kan for dårlig syn uten å vite om det. Det er bekymringsverdig at mange barn kan gå gjennom grunnskolen med syn som påvirker læresituasjonen.

19.aug.13: OPTIKEREN 5-2013 Minitema: Kasuistikk

Optikeren 5-2013 er et minitemanummer for kasuistikk. Her finner du alt fra korte omtaler av uforglemmelige pasientopplevelser - til mer detaljerte beskrivelser av spesielle pasienter og tilstander. Vi har også flere fagartikler og en kort omtale av et nytt nummer av SJOVS. I tillegg finner du en rekke nyhetsoppslag og mange av våre faste spalter. God lesing og ha en fin høst!
Siste utgave av OPTIKEREN finner du her!
PS! En liten figurfeil har sneket seg inn på side 43. Samtlige tre delfigurer i figur 4 skal dreies 90 grader medurs. Linjene i figurene skal ligge horisontalt! Vi har også benyttet feil bilder på side 34 i papirversjonen. Beklager dette!


19.aug.13: Fullt trykk på RBK-spiller

Rosenborgs kaptein, Tore Reginiussen, fikk lørdag en smell i hodet. Etter kort tid måtte han forlate banen. I et intervju etter kampen forteller han om smellen og at han ikke kunne fullføre på grunn av synsforstyrrelser. Reginiussen forteller i intervjuet at han pådro seg en svak hjernerystelse.

16.aug.13: Godt råd på ung.no

På ung.no er det en som ber om råd i forhold til syn. Hun eller han har sett dårlig i snart to år. Frykten er at øyelegen skal si at det er behov for brillebruk. Ung.no gir gode råd og oppmuntring.

15.aug.13: Frisk luft under vingene?

Optikeren nummer fem er snart i postkassa. Stillingsmarkedet er lagt ut på nett. Her er det muligheter for den som ønsker nye utfordringer. Ønsker du å finne et sted å etablere deg, finnes det muligheter for det. Ønsker du en jobb der du stadig er på farta, har du også muligheter!

14.aug.13: Oppgavefordeling i helsevesenet

Det er valgkamp. Diskusjonene er store i forhold til innkjøp av private helsetjenester. Skal pasientene fritt få velge blant offentlige og private tilbydere av helsetjenester? Helseminister Støre kom før valgkampen med sine ti bud der han blant annet beskriver oppgaveglidning og mer fordeling av oppgavene. ”Sykepleierne kan gjøre legens jobb” ble et mantra i media. Nå er flere helseprofesjoner på banen.

13.aug.13: Herpes på øynene

Herpes finner man på flere steder enn i underlivet og på leppene. Herpesinfeksjoner i eller rundt øynene kan gi problemer som nedsatt syn. Herpesvirus finnes i ulike former. Flere nordmenn enn vi tror er bærer av herpes 1 (HSV-1) eller herpes 2 (HSV-2).

12.aug.13: Stråling har gitt katarakt

Fugler i Tsjernobyl har utviklet katarakt som følge av den ioniserende strålingen de er utsatt for. Dette har forskere slått fast etter å ha undersøkt fugler på ulike steder i nærheten av det ødelagte atomanlegget. De fant færre fugler med katarakt enn forventet. Årsaken er trolig at fugler med dårlig syn har reduserte levevilkår og ikke lever så lenge.

09.aug.13: Fare for feil diagnose

Legemiddelverket kommenterte en nyhet i sommer der de sier at opptil en av fem stilte diagnoser kan være feil. Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved avdeling for legemiddelinformasjon i legemiddelverket, poengterer at medisin er et komplisert fag. Nyheten viser hvor viktig det er at helsepersonell sikrer at de funn de gjør stemmer overens med diagnosen som gis. Relevant anamnese, god undersøkelse og fokus på mulige differensialdiagnoser er viktig.

08.aug.13: Føflekkreft i øyet

I sommer har det i ulike medier vært flere artikler og informasjon om føflekkreft i øynene. En solrik sommer og en statsminister som ble øyeoperert for nettopp dette har vært to av driverne for slike nyheter. Her får du informasjonen Kreftforeningen gir på sine informasjonssider.

07.aug.13: Flere brillebrukere i Forsvaret

Forsvaret har endret reglene for syn i forhold til helsevurdering og gruppering. Målet er å ikke gå glipp av dyktige soldater i felt. Nå gjelder tilsvarende krav som for tunge kjøretøy. Det norske forsvaret har ingen stor erfaring med bruk av briller i felt. Dette har vært praktisert i andre land.

06.aug.13: Sterk reduksjon i AMD-blindhet

Antallet personer som blir funksjonelt blinde av aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) er kraftig redusert. Ifølge en dansk studie er antall tilfeller med funksjonell blindhet forårsaket av AMD, halvert i perioden fra år 2000 til 2010. Øyelege Alexander Skau poengterer til Dagens Medisin at optikere har en viktig oppgave i forhold til pasientgruppen.

05.aug.13: Rayo Bano ødela ansiktet

Linda Kristine Mathisen måtte sitte innendørs i ti dager etter å ha fått skadet ansiktet etter bruk av billige solbriller kjøpt på stranden i Spania. Rayo Bano-brillen beskyttet ikke ansiktet godt nok, forteller hun. Den var trolig med på å skape problemene Mathisen opplevde på ferieturen.

05.jul.13: Øyeleger advarer mot billige kontaktlinser

Kontaktlinser på nett kan være billig. Men kjøp på nettet kan være å gamble med synet, advarer danske øyeleger. Det er spesielt de som kjøper billige produkter online som er utsatt, ifølge Metroxpress.

04.jul.13: Førerkortattest – og andre skriv

Optikere har påskriftsrett på førerkortattester. Henvisninger, bekreftelser, søknader og andre papirer er også en del av optikers hverdag. Det er viktig at de fylles ut korrekt, ellers kan de bli underkjent. Norges optikerforbund anbefaler sine medlemmer å bruke godkjente stempel ved signering.

03.jul.13: Ny kunnskap om hornhinnen

I alle lærebøker står det at hornhinnen består av 5 lag: epitelcellelaget, Bowmans lag, stroma, Decemets membran og endotelcellelaget. Nå er et nytt vev på vei inn: Duas lag. En nylig publikasjon viser til at Decemets membran kan splittes i to lag. Ny kunnskap kan føre til endret tankegang i den kliniske verden.

02.jul.13: Farlig laserlys

Sigurd kjøpte seg en laserpenn på ferietur. Lyset fra denne har gitt han permanente skader i øynene. Synet er ikke som før. Statens Strålevern sier at øyeskader fra små lasere er et problem, spesielt nå i ferietiden.

01.jul.13: Smil til verden og den smiler til deg!

Dette har vært mottoet til Berit Ulveraker alle de årene hun har jobbet for optometrimiljøet på Kongsberg. Berit begynte å jobbe ved Kongsberg Ingeniørhøgskole i 1988, den gang i en kontorstilling delfinansiert av Optikernes Servicekontor. Nå er Berit pensjonist og kontoret er ryddet. Norges Optikerforbund ønsker å takke for det gode samarbeidet vi har hatt med Berit i alle disse årene!

28.jun.13: Optikerutdanning trues med nedleggelse

Optikerutdanningen ved Karolinska Institutet (KI) trues med nedleggelse. Optikerprogrammet er en av de utdanningene universitetsledelsen vurderer å fjerne for å få budsjettene i balanse. KI skal til sammen fjerne rundt 250 studieplasser. Paul Folkesson, leder i det Sveriges Optikerforbund, betegner en eventuell nedleggelse som en ulykke for profesjonen.

27.jun.13: Øyeslikking ny trend

I Japan har det blitt en trend å slikke hverandre i øynene. Opprinnelsen til denne oppblomstringen kan være en musikkvideo. Noen opplever øyeslikking som sensuelt. Det advares mot denne aktiviteten da risikoen for øyeinfeksjon øker dramatisk.

26.jun.13: Synstrategi støttes av statsministeren

Englands statsminister David Cameron støtter opp om en strategi som skal begrense antall mennesker med synsproblemer. ”UK Vision Strategy 2013 – 2018” har satt tre hovedpunkter for å nå sine mål: Gjøre folk i stand til å følge opp eget syn, riktig behandling av øyesykdommer i tide og å skape et inkluderende samfunn for de med synstap.

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25   
376 - 400 av 2141 Artikler

Søk:

[Liste]


Flere nyheter fra optikerne.no

Norges Optikerforbund
Synsinformasjon


Øvre Slottsgate 18/20
0157 OSLO


Tlf:    +47 23 35 54 50

Norges Optikerforbund og Synsinformasjon, Øvre Slottsgt 18/20, 0157 Oslo, Tlf: 23 35 54 50