Hjem
Forbruker
Finn optiker
Bli medlem
Etterutdanning
Medlemssider
Tips oss
 Del
Innlogging

Innlogging

Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?

14.jun.13: Kjendis går til retten

Skuespiller Sverre Anker Ousdal trekker Pasientskadenemda for retten. Etter en narkose i 2008 våknet han opp uten syn. Etter noen dager var noe syn kommet tilbake, men hverdagen er endret. Pasientskadenemda behandler klagesaker i forhold til avgjørelser gjort i NPE. Ønske om høyere skadeutbetaling eller mangel på å pålegge helsepersonell ansvar, kan være grunner for å trekke saker for retten.

13.jun.13: Sølvretinoskopet 2013

Vinneren av Sølvretinoskopet 2013 er kåret. Vinnerprosjektet hadde tittelen: Kammervinkelvurdering med van Hericks metode: Hva er viktig å kjenne til? Prosjektgruppas deltagere var: Sunniva Fredriksen Johansen, Trine Meklenborg, Katrine Onshus Spiten, Rina Elise Staval, Ann Kamilla Stuberg og Caroline Urke. Den stolte veileder er Per Lundmark. Prosjektet hadde et klart ønske om å bedre klinisk praksis i forhold til kammervinkelvurdering.

12.jun.13: Velkommen til nye kollegaer!

Årets tredjeklasse hadde i dag sin siste obligatoriske skoledag ved Høgskolen i Buskerud. Fremlegging av bachelorprosjektet har tradisjonen tro vært avslutningen på tre år ved høgskolen. Alle årets prosjekter har en relevans til optikers daglige arbeidsoppgaver. Særdeles mange av studentene har bestått studiet i år. Mange nye kollegaer er derfor klare for yrkeslivet. Ta vel i mot dem!

11.jun.13: Briller møter motstand

Google Glass regnes å være verden mest kjente brille, selv om den ikke har vært offentlig kjent mer enn noe over ett år. Tanken er at høyteknologi skal smeltes sammen med bruk av briller. Nå er det stadig flere som advarer mot brillen. Personverneksperter er skeptiske til mulighetene brillen gir.

10.jun.13: Den selvlysende veien

Fremtiden vil proppes med ny teknologi. Et prøveprosjekt settes i gang i Nederland for å gjøre det enklere å bruke veien. Ny teknologi skal gjøre det enklere for bilføreren å se hvordan en bør forholde seg som sjåfør.

07.jun.13: Såre og slitne PC-øyne?

Flere enn før opplever tørrhetsplager og slitne øyne ved data. Salg av kunstige tårevæsker, øket behov for rådgivning fra optikere og opprettede spesialklinikker for tørre øyne viser at befolkningen opplever problemer. Stadig flere av oss sitter daglig ved skjerm over store deler av arbeidsdagen. Noen gode generelle råd kan gis.

06.jun.13: Kostnader for barn

På klikk.no forldreforum kom det i dag et spørsmål om synsundersøkelse på barn. Spørsmålet er om optikere kan undersøke barn og om noen kan fortelle hva dette vil koste. Lesere av nettsiden kommer med flere velmenende råd. Som fagperson kan en stille spørsmål om menigmann er godt nok kjent med optikers kunnskap i forhold til barn og syn?

05.jun.13: Lokal oppmerksomhet

Årets vinner av NM i optometri, optikernes regjerende norgesmester, har fått oppmerksomhet i lokalavisen. Sigrid Midtbø Storkås vant med solid poengsum i Bergen. Evnen til å beholde roen i selve finalen er Sigrids forklaring på at hun har tittelen norgesmester. NM-generalen poengterer at en ikke blir norgesmester i optometri uten å ha fagkunnskap.

04.jun.13: Sol betyr solbriller

Med solen kommer spørsmålene om solbriller. Hva er en sikker solbrille å bruke? NRK trakk i mai frem en svensk undersøkelse som viser at rimelige solbriller beskytter for UV på linje med dyre solbriller. Et motsatt funn ville være sjokkerende, da alle CE-merkede solbriller skal gi en ønsket beskyttelse mot farlig lys.

03.jun.13: Prikker i synsfeltet

Kjært barn har mange navn. Uklarheter i synsfeltet kalles ofte flytere, floaters, mygger, prikker tråder med mer. På fagspråket benyttes ofte den flotte tittelen Mouches volantes (fransk) eller Muscae volitantes (latin) – som betyr ”flyvende flue”. Tilstanden er ikke en optisk illusjon men et entoptisk fenomen. Det vi ser er skyggen som skapes av uklarhetene i øyet.

31.mai.13: OPTIKEREN 3-2013 Fagkonferansen i Bergen

I siste nummer av Optikeren har vi samlet mye stoff fra den nylig avholdte fagkonferansen i Bergen. Det faglige temaet var netthinneløsning, men på de store årlige møtene i Norges Optikerforbund og Synsinformasjon skjedde det mye mer. Professor Rigmor Baraas ble tildelt NOFs hederstegn i gull. Samfunnsprisen gikk til optikerne Gunnar Tveten og Håkon Eide for deres arbeid med å bevare optometriens historie. Og Knut Luraas er for tiden optikernes forbilde! Utover dette kan du lese om hva som ellers rører seg innen faget og bransjen.
Litt humor har vi også fått plass til!
Siste utgave av OPTIKEREN finner du her!


30.mai.13: Maten påvirker synet vårt

– Kostholdet kan påvirke synet og øyehelsen på flere måter, både direkte og indirekte, sier optiker og klinisk ernæringsfysiolog Siv Hilde Fjeldstad til Newswire. Hva vi spiser kan påvirke hvordan vi ser. Næringsstoffer påvirker både korttids- og langtidseffekter. Artikkelen tar i hovedsak opp synsfunksjonen over tid.

29.mai.13: Kostholdstilskudd

AREDS1-studien viste en positiv effekt hos 25% av deltagerne ved massivt kostholdstilskudd for personer i høyrisikogruppen i forhold til å utvikle avansert AMD. Studien fant ingen grunn til å anbefale unge og friske mennesker en høydose av antioksidanter. Denne type inntak har også en risiko. Nå er AREDS2-studien publisert. Den har gitt ny viten i forhold til å legge til Lutein, zeaxanthin og Omega-3.

28.mai.13: Greit å jukse?

En av ti doktorgradsstipendiater ved medisinske fakulteter i Norge synes det er greit å fabrikkere eller forfalske forskningsdata. Dette er resultatet av en undersøkelse blant doktorgradsstipendiater på medisinske fakulteter i Norge. I iveren etter å komme seg opp og frem aksepterer tydeligvis mange juks. Juksemakere mister tillitt. Kan vi stole på forskerne?

27.mai.13: Knalldag på Kongsberg!

Tenk deg følgende gryte: 12 saftige optikerkasus blandet stor akademisk og klinisk tyngde. Iver og interesse for å diskutere fag. Og kokken? Optiker MSc Ingebret Mojord skulle fungere som moderator. Rollen tok han på alvor. De som kjenner Ingebret vet at han ikke er noen moderator - han er heller en aktivator!

24.mai.13: Alternativ til pasient?

Tidlig på 90-tallet ble betegnelsen klient mye benyttet i optikerbransjen. Klientbetegnelsen ble korrekt endret til pasient mot midten av det samme tiåret. Diskusjonen i forhold til når en er kunde og når en er pasient, kommer opp fra tid til annen. De fleste som er inne i en optisk forretning opplever trolig seg selv som kunder. Sannheten er at de i stor grad er underlagt pasientenes rettigheter.

23.mai.13: Flere vil bli optiker

Bransjens innsats fungerer. Det er flere som ønsker å bli optiker i år enn tidligere. At søkertallene på studiet øker etter at bransjen har informert på utdanningsmesser, på egen nettside og via butikkene, viser at det er behov for å informere om yrket og de spennende mulighetene som ligger i det å bli optiker.

22.mai.13: Blinde husker ord bedre

Forskning viser at mennesker med medfødt blindhet memorerer rekker av ord bedre enn seende og de som har blitt blinde etter å ha hatt syn. Ikke bare husker de blinde bedre, de er også til å stole på. Funn tyder på at visuell erfaring gjør at testpersonene ”finner på” ord de aldri har hørt.

21.mai.13: Tetris som behandling

Spillet Tetris er brukt som behandling for amblyopi. Resultatene er gode, og voksne amblyope har oppsiktsvekkende gode resultater. Det har lenge vært kjent at aktiv øyebruk sammen med lappebruk er mer effektiv enn passiv og statisk øyebruk. Tallene fra Montreal er likevel oppsiktsvekkende.

16.mai.13: Når er solen farligst?

Sommeren er på vei og solen vil snart stå skinnende og høyt på himmelen! Er det da den er farligst for øynene? Vi vet at huden påvirkes mest av direkte sollys når solen står på sitt høyeste. Men gjelder det samme øynene?

15.mai.13: Nye rutiner hos SAK

Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK) endrer rutiner i forhold til søknad om autorisasjon og lisens. Nye rutiner krever fra 1. juni en forhåndsinnbetaling av gebyr for å få behandlet søknader. Dette vil gjelde søkere som skal ha autorisasjon som optiker.

14.mai.13: Åpen kasusdiskusjon

Første gang gjennomfører IFOS en åpen kasuspresentasjon ved masterstudenter i optometri og synsvitenskap med fordypning i allmennoptometri. Du har muligheten til å høre kollegaer legge frem gode kasus, diskutere fag og møte andre optikere.

07.mai.13: WCO General Delegates Meeting

World Council of Optometry(WCO) avholdt nylig sin generalforsamling(GDM) i Malaga, Spania. Tone Garaas-Maurdalens takket av etter to år som president og går over i rollen som "Immediate past president" for de neste to årene. Canadiske Dr. Susan Cooper ble valgt til ny president, mens Nigerianske Uduak Udom ble valgt som vise-president(president-elect).

03.mai.13: Farmasøyter vil overta

Apotekforeningen vil at farmasøytene skal følge pasienter tettere enn før. De mener at det er en fordel at de som bytter medisiner får bedre oppfølgning. Tiltaket skal være med på å redusere uheldige konsekvenser av medisinbruk. Årlig dør, skades og feilbehandles mange som følge av gal medisinbruk.

02.mai.13: Solbrillemoter

Speilglassene er på vei tilbake! Midt på 90-tallet var dette stor mote. I noen år var det ikke like populært. Hvem ønsket briller med speilende effekt? Nå derimot, er du helt på høyden hvis du velger solbriller med reflekterende glass.

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25   
376 - 400 av 2108 Artikler

Søk:

[Liste]


Flere nyheter fra optikerne.no

Norges Optikerforbund
Synsinformasjon


Øvre Slottsgate 18/20
0157 OSLO


Tlf:    +47 23 35 54 50

Norges Optikerforbund og Synsinformasjon, Øvre Slottsgt 18/20, 0157 Oslo, Tlf: 23 35 54 50