40-åringer ser dårlig i mørket

Har du passert 40 oppdager du fotgjengere i mørket mye senere enn 20-åringer. Dette er budskapet i siste Newswirenyhet fra Norges Optikerforbund. Som et ledd i forebyggende informasjon er det laget en video som viser at ulike aldersgrupper ser ulikt i mørket.

 
Forskere fra Queensland University of Technology i Australia og Clemson University i USA viser i en fersk undersøkelse at eldre sjåfører har vesentlig vanskeligere for å oppdage fotgjengere i mørket enn yngre sjåfører.

Der 20-åringen oppdager en fotgjenger på 100 meters avstand, vil en 70-åring ikke se personen før på 50 meters avstand.

2,8 millioner nordmenn har opplevd at de nesten har kjørt på en fotgjenger i mørket, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for Sparebank 1 Forsikring og Trygg Trafikk.

– Denne Newswirenyheten er spesiell da den ikke bare har tekst og bilde, men at det også er en video som er med på å illustrere at voksne sjåfører ikke ser som ungdommen. Det er stor forskjell på den unge testpersonen og de voksne som er med på illustrasjonsforsøket. Fotgjengeren som var med i mørket følte seg utsatt der han gikk langs veien uten refleks, sier generalsekretær i Norges Optikerforbund Hans Torvald Haugo. Han tror videoen vil gi sjåfører en vekker.

Generalsekretæren oppfordrer sjåførene til å følge anbefalingene gitt i videoen. Han poengterer også at fotgjengere må sørge for å bli sett, og at refleks er en enkel måte å gjøre dette på.

– Dersom du går med refleks, har sjåføren ti sekunder til rådighet for å bremse ned. Uten refleks har sjåføren bare to sekunder på seg. Det kan være forskjellen mellom liv og død, sier Carina Henske fra Trygg Trafikk.

Les hele nyheten via Newswire.