Franske myndigheter advarer mot bruk av 3D-teknologi hos barn. De mener at barn under 6 år ikke skal bruke denne teknologien, og at barn under 13 år skal begrense bruken. Norges Optikerforbund er i dag spurt om råd fra ulike medier og vurderer dette noe annerledes enn i Frankrike. Forbundet mener fornuftig bruk og foreldreoppmerksomhet er veien å gå.
Mulighet for ukjente langtidseffekter virker å være bakgrunnen for franskmennenes råd om totalstopp for de yngste.Måten 3D-teknologien er utformet på, kan sette spørsmålstegn ved om den kan skade, modifisere eller endre det visuelle systemet. Men det vil trolig kreves en stor innsats for å finne svarene, da det er ulike typer teknologi som gir 3D-effekt, den brukes av personer i ulike alder, brukstiden varierer, skjermstørrelsen varierer – og ikke minst: synsavstanden varierer fra langt hold og helt inn på 30 til 40 centimeter.
Leverandørene av teknologien har selv satt sine advarsler på. De advarer blant annet mot overbruk da dette kan gi ubehag.
Om få dager starter to optikere som er masterstudenter ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold et prosjekt der samsynet til 10-11-åringer med normalt syn skal undersøkes før og etter bruk av 3D-teknologi. Veileder for prosjekter er førsteamanuensis Ellen Svarverud, som selv har forsket på 3D-oppfattelse og romfølelse. Undersøkelsen vil først være ferdig tidlig neste år
Dette er trolig bare et av en rekke studier som vil gjøres innen feltet, både i Norge og internasjonalt. Oppmerksomheten rundt teknologien og dens mulige negative effekter virker å være økende. Fagsjefen i Norges Optikerforbund ønsker mer kunnskap velkommen. Gode faglige råd i denne forbindelse bør bygge på dokumentert kunnskap.
Norges Optikerforbund har gitt råd i forhold til 3D tidligere. Forbundet kan ikke se at fornuftig bruk av 3D-teknologi hos øyefriske barn umiddelbart kan skade synet. Men forteller barnet om ubehag, dobbeltsyn, slørsyn eller annet, bør foreldrene ta hensyn til dette. Dette er råd på lik linje med hva andre optikerorganisasjoner ut fra dagens kunnskap gir.
Oppleves ubehag er det en indikasjon på at øynene og synet bør undersøkes hos optiker.
Ubehag i forbindelse med 3D-teknologi kan være med å identifisere barn som har ulike visuelle utfordringer. Norges kanskje mest kjente øyepasient, Julian Mathisen fra Honningsvåg, fikk skjeling etter å ha sett 3D-kino. Hans historie viser at visuelt stress i kinosalen trigget en latent skjeling slik at den ble permanent. Han er nå operert.
Les mer om det franske rådet om totalstopp på NRKs nettsider.