Behov for rask utredning ved TIA

Norske nevrologer mener at retningslinjene i forhold til behandling av hjerneslag ikke ivaretar godt nok personer som får såkalt «drypp» (TIA, transitorisk iskemisk anfall). Alle TIA-pasienter må behandles som øyeblikkelig hjelp, sier leder i Norsk nevrologisk forening Are Brean. Optikere er en av helsepersonellgruppene som møter TIA-pasienter.

 
Retningslinjen sier at hos pasienter der symptomene har gått helt tilbake, bør pasienten akutt henvende seg til fastlege eller legevakt for der å bli vurdert som øyeblikkelig hjelp (ØH). TIA-pasienter med høy risiko for nytt TIA eller hjerneslag, bør innlegges som øyeblikkelig hjelp ved sykehus. Internasjonalt er det en lavere terskel for å definere denne type pasienter som høyrisikopasient enn i de norske retningslinjene.

 
Les mer om problematikken i Dagens Medisin og se at Brean mener at tiden er en viktig faktor hos disse pasientene. Et prosjekt på Haukeland universitetssykehus har fokus på å få disse pasientene raskt inn for vurdering, på lik linje med hjertepasienter med ustabil angina.

 
Informasjon fra Norsk Helseinformatikk sier blant annet følgende om TIA:


Et TIA-anfall varer vanligvis bare i noen få minutter. De fleste symptomene forsvinner i løpet av en time, og alle virkningene er borte innen 24 timer. Symptomer og tegn på TIA minner om dem vi finner i en tidlig fase av et hjerneslag, og de kan inkludere:


•Plutselig svakhet, en unormal følelse, eller lammelse i ansiktet, armen, beinet – typisk på bare den ene siden av kroppen.

 
•Slørete eller bablende tale, eller vansker med å forstå andre.

 
•Plutselig blindhet i deler av synsfeltet, noen ganger som om en grå eller svart gardin faller ned og dekker synsfeltet.

 
•Svimmelhet, tap av balansen eller tap av koordinasjonsevnen.

 
Ut fra dette vil det være viktig at optikere som møter pasienter med denne type problematikk hjelper disse videre til utredning. Dette vil normalt være via kontakt med fastlege.

 
Har du møtt pasienter med TIA? Hva er din erfaring rundt dette? Har du historier, informasjon eller fakta å dele med kollegaer kan dette legges på Optometriforum.

 
Nyheten ble tipset av optikerkollegaer Frode Larsen MSc, clin optom, Interoptik Bømlo Optik AS og Magne Helland MSc, Dosent, Avdeling for optometri og synsvitenskap Hibu.