En plagsom parasittflue sprer seg nå på Østlandet. Flua elgbrems kan pepre øynene dine med larver. Den sprøyter vanligvis larvene inn i neseborene på elg om ettersommeren, men kan forveksle neseboret til elg med øyet til et menneske.

Brems er humleliknende fluer som gjennomfører larvestadiet sitt i andre dyr, spesielt i hjort, elg, rein og rådyr. Hver dyreart har sin egen parasittflue, og det er elgens svelgbrems som nå brer seg.
I løpet av sensommeren sprøyter flua en millimeter lange larver inn i neseborene på elgen. Larvene kryper deretter bakover i nesehula mot svelget, hvor de huker seg fast i slimhinna. Der utvikler de seg til voksne larver, som om våren kommer ut av elgens nesebor. Larvene graver seg ned i bakken, forpuppes og en ny generasjon svelgbremsfluer klekkes på sommeren, skriver Norsk insitutt for naturforskning (NINA) på sine nettsider.
Sist uke oppdaget insektsforskere fra NINA at han plutselig ble omsvermet av elgbrems i Soknedal.
– Fluene var svært nærgående og surra kraftig rundt hodene våre, forteller insektforsker Frode Ødegaard.
Han sier at siden så mange voksne elgbremsfluer ble observert samtidig er et tydelig tegn på at arten sprer seg og at det blir mer av den. Det var først i fjor at arten ble observert på Østlandet.
– Det som er interessant er at de kan forveksle neseboret på en elg med øyet på et menneske. Det finnes et eksempel fra Falun i Sverige der en kvinne fikk sprøytet 30 larver inn i det ene øyet når hun var på bærtur, forteller Ødegaard.
Flua snur bakparten mot deg som om det skulle være et maskingevær, og så peprer de øynene dine med larver.
Ikke noen hyggelig opplevelse om man er på bærtur i høst. Og best beskyttelse gir uten tvil briller!
Les hele artikkelen på NINAS hjemmeside