Færre øyeskader av fyrverkeri

10 personer fikk øyeskade av fyrverkeri på nyttårsaften. Det er fem færre enn året før. Bruk av vernebriller reddet en mann fra å få alvorlig øyeskade.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Briller redder syn

Overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus i Bergen fører hvert år statistikk knyttet til øyeskader ved nyttårsfeiringen.

Fasiten for overgangen 2020/2021 viser at seks menn, to kvinner og to gutter pådro seg øyeskader på grunn av fyrverkeri.

Tre av skadene betegnes som alvorlige, mens syv er moderat alvorlige, ifølge Bergens Tidende.

Til sammenligning var det 15 øyeskader i 2019 og 16 i 2018.

Teknisk feil på fyrverkeriet var årsak til minst en av skadene. En mann opplevde at effektbatteriet eksploderte idet han tente på det. Takket være vernebriller, reddet han synet.

– Det viser hvor viktig det er å bruke vernebriller når man skyter opp fyrverkeri, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Blindeforbundet fikk før nyttår gjennomført en spørreundersøkelse om bruk av fyrverkeri. Denne undersøkelsen viste at en av fem ikke har brukt vernebriller når de har skutt opp fyrverkeri de to siste årene.

Undersøkelsen forteller også at mange vil ha innstramminger. 44 prosent ønsker et forbud mot salg av fyrverkeri til private.

Les oppslag i Bergens Tidende her