Heidi Refseth har vunnet Norgesmesterskapet for optikere foran over 200 kolleger fra hele landet. Nå har 44-åringen som jobber hos Interoptik Andresen på Lillehammer fått det synlige beviset på at hun er en av landets beste optikere.
NM i optometri arrangeres i forbindelse med landsmøtet til Norges Optikerforbund. Deltakerne må gjennom to innledende runder med en rekke faglige spørsmål av ulik vanskelighetsgrad, før de tre beste møtes i finalen.
I år ble NM-finalen holdt på Kongsberg og det er her landets optikere utdannes.
Heidi kommer opprinnelig fra Mo i Rana, men har de siste årene bodd på Lillehammer og jobber hos Interoptik Andresen.
Hjerte for øyne og syn
Hun har to mastergrader og flere etterutdanningskurs. Heidi har spesialisert seg på å jobbe med barn, men synes det er spennende og følge øynene gjennom et livsløp.
– Øynene til oss mennesker endrer seg gjennom hele livet. På barna er det viktigst å følge med på skjeling og brytningsfeil og at øynene utvikler seg normalt, og når aldringen setter inn så kommer øyesykdommene. Øynene er noe av det mest komplekse vi har, og er tett forbundet med resten av kroppen. Det er en av grunnene til at det er så spennende å være optiker.
En annen grunn er at som optiker så kan man føle at man er både psykolog, ingeniør, lege og håndverker avhengig av problemstillingene. Det finnes nesten heller ikke grenser for hva man kan måle i øynene, og med så mye teknologi og med kunstig intelligens på full frammarsj så er fremtiden veldig spennende.
Kan brukes mer
Selv om mange optikere er solid oppdatert faglig, så mener hun at dette ikke tillegges stor nok verdi og at det ikke utnyttes nok.
– Det er lett å tenke seg at en optiker kan føle seg verdifull på synsprøverommet, men jeg skulle ønske at vi optikere hadde større verdi utenfor også.
Da tenker hun på at både myndigheter og andre helseprofesjoner kan henvise og samhandle med optikere i større grad, og at samfunnet kan ha nytte av at optikere får flere rettigheter. Disse rettighetene kan være refusjon på tjenester eller bruk av terapeutiske medikamenter.
Heidi Rygh Refseth har engasjert seg stort for sine kolleger og optikerprofesjonen i lang tid. Hun har sittet i styret i Norges Optikerforbund i mange år, og er for øyeblikket fungerende styreleder.
– Engasjementet mitt handler om at befolkningen skal få best mulig synshjelp, at optikere skal kunne bidra mer med å avlaste spesialisthelsetjenesten, og at optikere skal honoreres riktig.
Grønn stær i NM
– I år hadde vi mange spørsmål knyttet til grønn stær, glaukom, forteller NM-general Hans Torvald Haugo som også er generalsekretær i Norges Optikerforbund.
Optikere kommer i kontakt med mennesker i alle aldre og mange eldre får glaukom og trenger grundig undersøking og oppfølging. Selv om det er øyeleger som behandler glaukom, har optikere en viktig rolle i å oppdage og følge opp sine pasienter har risiko for å få glaukom.
– Norges Optikerforbund har laget egne faglige retningslinjer for sine medlemmer, og en av disse retningslinjene omhandler glaukom. Siden dette også var tema på årets fagkonferanse, var mange av spørsmålene knyttet opp til glaukom, sier Haugo.
I NM-finalen deltok også Alhan Al Madi fra Brilleland og Frank Myhre fra Synsam.
NM i optometri har blitt arrangert i 18 år. I år var det hele 76 optikere som gikk videre fra innledende finale. Deltakerne kommer fra alle optikerkjeder, sykehus, NAV og fagmiljøet ellers.