Helsetilsynet setter krav til internkontroll

Tilsynssaken – påvirker den deg?
Telemark Arbeiderblad belyser i saken at Helsetilsynet i Telemark over tid har utført revisjon av den private øyeklinikken i Skien. Helsetilsynet har påpekt ulike områder der klinikken må endre rutiner og øke fokus for å sikre pasientenes rettigheter. Tilsynet viste at pasientinformasjon var lett tilgjengelig via permer bak resepsjonen slik at alle ansatte, også de som ikke er involvert i selve pasienthåndteringen, hadde tilgang. En gjennomgang av journaler avdekket at Argus ikke hadde standardrutiner i forhold til å sende epikriser til fastlege. I forhold til førerkortvurdering viste det seg at bedriften ikke hadde rutiner som Helsetilsynet anså som gode nok i forhold til oppfølgning av dette.
 

Les hele artikkelen i TA i PDF-format her I.
 

Pasientinformasjon, kommunikasjon med andre helsearbeidere i forhold til pasienter samt førerkortvurderinger møter optikere daglig. Som tilsynet i Telemark viser er det viktig å ha gode rutiner på dette for å tilfredstile de krav som settes.
 

De fleste optikere har i dag databaserte journalsystemer, noe som bør sikre at kun de som skal ha tilgang til pasientinformasjon, faktisk har det. Her vil lov om journalføring, helsepersonelloven og pasientrettighetsloven gi føringer i forhold til håndtering. Datatilsynet har også meninger om hvordan lagring av pasientinformasjon i databaserte kartotek skal foregå. Her har arbeidsgiver stort ansvar i forhold til å skape en god plattform for håndtering av dette. Den enkelte ansatte, optikere som andre, har ansvar for å håndtere pasientinformasjonen på en god måte samt å si i fra til arbeidsgiver hvis systemene ikke fungerer etter hensikten.
 

Argus fikk kommentarer i forhold til dette med epikrise til fastlege. Siv Asdahl ved klinikken forteller at det når er laget en rutine der pasienten får spørsmål om det ønskes epikrise til fastlege. Optikere skal også sende epikriser der det er naturlig eller at det ønskes av pasienten. Ved å journalføre på den enkelte pasient hvilken avgjørelse som er gjort i denne forbindelse sikrer en seg 100 prosent. Det vil nok ikke være like naturlig i enhver situasjon å sende epikrise til fastlege etter undersøkelse hos optiker som etter refraktiv kirurgi.
 

Helsetilsynet avdekket dårlige rutiner rundt førerkorthåndtering. Her er NOFs kliniske retningslinjer klare på optikerens ansvar. Når det gjelder håndtering av førerkortsaker vises det til nye regler gjeldende fra i fjor (se også tidligere omtalte nyheter på dette). I den kliniske retningslinjen står det at monovision ikke er tillatt for høyere klasser (C og D). Ved innføring av nye regler fra 2010 vil en tilfredstile kravene med visus 0,1 på leseøyet mot 0,5 tidligere.
 

Se de kliniske retningslinjene side 23 ved å klikke her.

Ønsker du å diskutere temaet på Optometriforum klikker du her.