Kjemifabrikk på barnerommet

Trenden med at barn lager sitt eget slim hjemme av skolelim, barberskum og kontaktlinsevæske har tatt helt av. Noen eksperimenterer også med andre ingredienser. – Optikere bør tenke seg om før de selger kontaktlinsevæske til barn som vil lage slim, mener Norges Optikerforbund.

Slim går ikke av moten. Mens det tidligere var ferdig slim barn kjøpte fra lekebutikker som her – skal slimet nå helst være hjemmelaget (Illustrasjonsfoto: Colourbox).
Kan bli kjemiske eksperimenter

Sist uke hadde igjen en rekke norske aviser store oppslag om at lekebutikker og bokhandlere tømmes for skolelim, og at optikere opplever en enorm etterspørsel etter kontaktlinsevæske av barn som lager slim til å leke med hjemme.

Barn ser på videoer på YouTube om hvordan de skal få best mulig slim, og kreativiteten strekkes langt for å få best mulig slim.

Det finnes ingen standardoppskrift og barn eksperimenterer med flere ulike ingredienser for ulik effekt. Natron, barberskum og andre tilsetninger mikses i stadig nye blandinger for å oppnå ulik konsistens på slimet.

Slimet skal helst bli luftig, uten å klistre seg til hendene. For å oppnå ulike egenskaper, eksperimenteres det på barnerom over hele landet.

Det få har vært opptatt av, er at barnerommet dermed blir gjort til et kjemisk forsøksrom, noe som bekymrer Norges Optikerforbund.

– Miksingen av alle disse ulike ingrediensene kan føre til uheldige kjemiske reaksjoner. Linsevæske skal brukes til rens og oppbevaring av kontaktlinser, og optikere bør tenke seg om før de selger linsevæske til barn som skal lage lekeslim, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Det er kontaktlinsevæske av den «milde» typen barna bruker når de lager slim.

Er de uheldige og får kjøpt feil type, kan det skape kjemiske reaksjoner. Enkelte typer rensevæske for kontaktlinser er så sterke at de kan gi sår på øyet, bleke hår, og nøytralisere annen væske.