Livsstil og syn

Måten vi lever våre liv på, påvirker synet mer enn de fleste er klar over. De som røyker, er overvektige eller i dårlig fysisk form, har økt risiko for øyesykdom.

Røyking er ikke bra for noe, heller ikke synet! (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Diabetes viktigste årsak til blindhet

– Det er en klar sammenheng mellom generell helse og risikoen for å utvikle øyesykdom, sier generalsekretær og fagsjef Hans Torvald Haugo i et intervju med KK.

En undersøkelse Specsavers har gjort blant 5000 mennesker i Norden, viser at en av fire nordmenn ikke er klar over at overvekt kan føre til øyesykdommer. 31 prosent er ikke klar over at røyking kan utgjøre en slik risiko – og hele 70 prosent av befolkningen her i landet kjenner ikke sammenhengen mellom diabetes og syn. Diabetes type 2 er den viktigste årsaken til blindhet i den vestlige verden.

Hva kan så diabetes type 2, høyt blodtrykk og unormalt kolesterol gjøre med synet vårt?

Blødninger på netthinnen, nydannelse av blodårer i øyet, væskeansamlinger, og opphopning av avfallsstoffer i netthinnen. – Alt dette er negative spiraler som over tid skader øynene og reduserer synet, sier Hans Torvald Haugo.

Fagsjef Trine Johnsen i Specsavers har viktige råd for god øyehelse.

– Dropp røyken. Hvert drag av en sigarett fører omtrent fire tusen kjemiske partikler inn i blodbanen, noen av disse partiklene har en negativ effekt på blodkar i øyet. Studier har også vist at røykere har tre ganger så høy risiko for å utvikle grå stær.

Hun oppfordrer overvektige til å gå ned i vekt. Overvektige har ofte høyt blodtrykk og unormalt kolesterol – som kan skade nettverket av blodårer i øyet. Regelmessig fysisk aktivitet kan også bidra til å forebygge synstap.

– Lev et gjennomsnittlig sunt liv, sørg for jevnlig fysisk aktivitet, ha et normalt kosthold, følg opp egen øyehelse på lik linje med å følge opp tennene, og stump røyken, oppfordrer Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Les hele artikkelen hos KK her