Helsestasjonene i landet gjør en enkel synsundersøkelse på 4-årskontrollen, men i forbindelse med skolestart må foreldrene selv følge dem opp. I denne alderen er langsynthet utbredt.
Gir ikke beskjedSynsproblemer oppdages ofte ved at barn sliter med å se på tavla, eller at de har vansker med å fokusere på hva som står i bøker, skriver Laagendalsposten i et oppslag om syn ved skolestart.
I reportasjen er optiker Kjersti Sandnes Dybdahl intervjuet. Hun forteller at barna ikke er klar over at de har synsproblemer selv, fordi de ikke har noe å sammenligne med. Dermed gir de heller ikke beskjed til foreldre eller andre om at de ser dårlig.
Hun forteller til avisa at de fleste barn er litt langsynte, med styrke på rundt +1, men at øynene selv korrigerer dette med årene. Om styrken er høyere enn +1, må optikeren hjelpe.
Kjersti Sandnes Dybdahl mener alt for få foreldre tar med barna til synsundersøkelse før skolestart.
I mange andre land, spesielt i Asia, er en stor del av barna nærsynte. Men det er også en god del norske barn som er nærsynte.
Når barna er 9-10 år gamle, er det mye fokus på lesing. Da får flere hodepine, de gnir seg i øynene, får konsentrasjonsproblemer, eller klarer ikke å fokusere på bokstavene med begge øynene.
– Vi kan undersøke barn uten å finne styrke. Flere blir testet for dysleksi, men i flere tilfeller er det trøbbel med samsynet som er problemet, sier hun til Laagendalsposten.
Kjersti Sandnes Dybdahl har jobbet som optiker siden 1999, og tok en master i ortoptikk og pediatrisk optometri, som hun fullførte før sommeren i år.
Artikkelen i Laagendalsposten krever innlogging/betaling.
Her er lenke til artikkelen