Mange flere vil bli optiker

Antallet søkere til optikerutdanningen er nær firedoblet siste fire år. Sikre jobbmuligheter over hele landet er en viktig årsak.

I fjor var det 191 søkere som hadde optikerstudiet som førstevalg. Det er en formidabel vekst, fra 55 søkere i 2012.

– Etter flere år med målrettet rekrutteringsarbeid, strømmer søkerne nå til studiet. Da får vi fylt klassene med motiverte og kvalifiserte studenter. Kunnskapen om yrket, og hvordan man blir optiker, har vært liten, sier Per Kristian Knudsen, daglig leder i Norges Optikerforbund og Synsinformasjon.

En viktig årsak til at flere søker studiet, er at bransjen, i samarbeid med høgskolen deltar på utdanningsmesser over hele landet med optikerstudenter som dyktige «ambassadører».

For noen år siden var det for få søkere til å fylle studiet. Nå er det igjen konkurranse om de 66 studieplassene på Kongsberg.

– Mange unge har fått øynene opp for at dette er et spennende og variert yrke med gode jobbmuligheter over hele landet, sier Knudsen.

Lett å få jobb

En aldrende befolkning, det at flere bruker briller, og at arbeidsoppgavene til optikere utvides, gjør at det knapt finnes arbeidsledighet blant optikere.

– Det fine er at du kan få deg en trygg jobb nesten hvor du vil i landet. Selv kommer jeg fra Vadsø og har gode muligheter for å få jobb i hjembyen min, sier Joakim Hansen, som går siste året på optikerlinjen i Kongsberg.

Marte Overgaard er nyutdannet optiker og har allerede blitt ansatt hos Specsavers i Kongsberg.

– Jeg angrer ikke på yrkesvalget. Det beste med å være optiker er at du møter så mange forskjellige mennesker. Alt fra små barn til godt voksne trenger hjelp med synet sitt, sier Overgaard.

Generell studiekompetanse er ett av få krav for å søke på det treårige bachelorstudiet i optometri.

– Optikeryrket passer for de som er glad i mennesker, samtidig som de liker teknisk arbeid med ulike instrumenter og har litt peiling på matte og fysikk, sier Overgaard.

En vanlig arbeidsdag for en optiker består mye av å ta synsundersøkelser, men også å hjelpe folk med å finne riktige briller og/eller kontaktlinser.

– Så det hjelper å ha litt interesse for mote og design også, sier Marte Overgaard.

Er helsepersonell

Optikere flest er ansatt i optikerforretninger, og en viktig del av jobben er å hjelpe mennesker til å se godt.  Mange er ikke klar over at optikere er autorisert helsepersonell. De har direkte henvisningsrett til spesialist og samhandler med annet helsepersonell for oppfølging av den enkelte.

– Synet er menneskets viktigste sans, og optikere er den viktigste rådgiveren for at du skal se best mulig lengst mulig, sier Per Kristian Knudsen.

Det er cirka 1500 yrkesaktive optikere i Norge. Hvert år uteksamineres rundt 60 nye optikere fra Høgskolen i Sørøst-Norge, campus Kongsberg. Dette er det eneste studiestedet for optikere i Norge, men man kan ta deler av studiet i utlandet.

Kontaktpersoner:

Daglig leder Per Kristian Knudsen i Norges Optikerforbund og Synsinformasjon, tlf. 480 04 427
Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund, tlf. 906 36 826


Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Norges Optikerforbund.