NOFs Grupper

NOF jobber både politisk og internt med forskjellige tema. Det kan være behov for å reagere rask på dagsaktuelle situasjoner (det kan for eksempel være at et medlem har spørsmål om arbeidsetikk eller at det er behov for nye retningslinje). Til dette har NOF en administrasjon som koordinerer og fordeler oppgavene til forskjellige undergrupper.

Fagutvalget

Norges Optikerforbunds fagutvalg er organisasjonens rådgivende organ innen fagutvikling generelt og forbundets kliniske retningslinjer og etterutdanningssystem spesielt.
Fagutvalgets viktigste kontinuerlige oppgave er å vedlikeholde og oppdatere Norges Optikerforbunds kliniske retningslinjer. Fagutvalget bestemmer kriterier for etterutdanningspoeng i samsvar med organisasjonens normer og internasjonale avtaler. Utvalget vurderer antall poeng på enkeltsøknader der fagsjefen er i tvil.
Fagutvalget har en rådgivende funksjon ovenfor Norges Optikerforbunds fagsjef i forbindelse med planlegging av fagkonferansen. Styret i Norges Optikerforbund kan benytte fagutvalget som rådgivende organ i spørsmål relatert til grunn- og videreutdanning. Fagutvalget skal bidra til utvikling av fagrelatert informasjonsmateriale for bransjen på oppdrag fra styret i NOF, herunder ligger også arbeid med kompetanselister på organisasjonens nettsider.
Fagutvalget utnevnes av styret i Norges Optikerforbund. Utvalget initierer egen leder som godkjennes av styret i Norges Optikerforbund. Utvalget består av leder og fem (5) medlemmer. Medlemmene velges normalt for to år av gangen, med mulighet for fornyelse.
I 2023 ble det revidert mange retningslinjer.

NOF Ung

NOF Ung er et organ under NOF med særlig mandat for å gjøre  fremtidige og nye optikere tryggere og bedre rustet for yrket, samt fremme deres saker. Alle som er medlemmer av Norges Optikerforbund og er studenter eller har jobbet i under 5 år, er en del av NOF Ung. Styret i NOF Ung består av syv (7) medlemmer. Én (1) representant fra hvert klassetrinn, to (2) representanter for de nyutdannede, én (1) nestleder og én (1) leder. Representantene for hver klasse og én (1) representant for de nyutdannede velges for ett (1) år. Den andre representanten for de nyutdannede, nestleder og leder velges hvert andre (2) år. Dette er ved mindre noen mot formodning skulle ønske å trekke seg tidligere.

Humanitærutvalget

Norges Optikerforbunds utvalg for humanitært arbeid har et spesielt ansvar for å være organisasjonens oppfølgende og rådgivende organ innen synsrelatert humanitært arbeid både i Norge og internasjonalt.

Utvalget har drevet flere prosjekter for å gi innsatte i norske fengsler synshjelp, de har laget informasjonsmateriell om syn til utsatte grupper og bidratt på Verdens synsdag med innsamling til humanitære prosjekter.

Humanitærutvalget skal være med i høringsarbeid der dette er naturlig. Utvalget skal bidra til at kunnskapen rundt viktigheten av synsrelatert humanitært arbeid økes både blant Norges Optikerforbund medlemmer, samt i befolkningen generelt.
Humanitærutvalget utnevnes av styret i Norges Optikerforbund. Utvalget initierer egen leder som godkjennes av styret i Norges Optikerforbund. Utvalget består av leder og fire (4) medlemmer. Minst et av medlemmene skal være optometristudent. Medlemmene velges normalt for to år av gangen, med mulighet for fornyelse.

Etisk Råd

Norges Optikerforbunds etiske råd er et særlig, selvstendig organ for behandling av etiske spørsmål knyttet til optikeres yrkesutøvelse og klager på optikere som er medlem av Norges Optikerforbund.
Etisk råd består av leder og tre (3) medlemmer og er selvkonstituerende. Medlemmene i Etisk råd velges av landsmøtet for ett år av gangen. Det engasjeres jurist som sekretær for utvalget. Etisk råd rapporterer direkte til landsmøtet i form av en årsrapport og skal fortløpende rapportere til styret

Spesialist- og kompetanseråd

Norges Optikerforbunds spesialist- og kompetanseråd er et særlig, selvstendig organ for håndtering av interne spesialiteter og kompetanseområder innen optometri for medlemmer av Norges Optikerforbund.
Spesialist- og kompetanserådet består av leder og tre (3) medlemmer og er selvkonstituerende.
Medlemmene i Spesialist- og kompetanserådet velges av landsmøtet for ett år av gangen. Administrasjonen i Norges Optikerforbund fungerer som sekretær for rådet. Spesialist- og kompetanserådet rapporterer direkte til landsmøtet i form av en årsrapport og skal fortløpende rapportere til styret.

Optikerens redaksjonskomite (Redaksjonskomiteen):

Optikerens redaksjonskomite skal sammen med redaktør av Optikeren planlegge, produsere og evaluere fagbladet Optikeren. Redaksjonskomiteens medlemmer skal aktivt produsere ulike typer stoff til bladet som skal passe inn i redaktørens plan for utgivelse.

Optikeren kommer årlig med seks (6) nummer som har som mål å synliggjøre Norges Optikerforbund som organisasjon, optometri som fagfelt, optikeren som enkeltperson, skole og utdanning, optisk virksomhet og andre elementer relatert til optisk bransje i Norge og internasjonalt.

Redaksjonskomiteen utnevnes av Styret i Norges Optikerforbund. Redaksjonskomiteen ledes av Optikerens redaktør. Komiteen består av redaktør og inntil seks (6) medlemmer. Medlemmene velges normalt for to år av gangen, med mulighet for fornyelse.

Generalsekretær i Norges Optikerforbund har møte og talerett i utvalgets møter og arbeid.

Redaksjonskomiteen består i 2024 av: Merete Bøe, Solveig Hovstein, Kristin Seland Agustsdottir, Trude Elisabeth Henrichsen og Dag Øyvind Olsen (redaktør og leder)

Ønsker du å komme i kontakt med Fagtidsskriftet Optikeren? Epost: dag@optikerforbund.no, mobil: 924 50 039