Røde øyne etter fest?

Litt sliten etter julebordet og fristet til å bruke øyedråper for å dempe blodskutte øyne? Kanskje ikke så lurt, ifølge Norges Optikerforbund.

Illustrasjonsfoto (Colourbox)

Adrenalin for øynene

Har du vært fristet til å kjøpe øyedråper som får øynene til å se klare ut på ferie i utlandet?

Det som ofte omtales som «white eyes»-dråper er dråper som får blodårene våre til å trekke seg sammen  og øynene blir mindre røde.

KK har en artikkel der de tar opp tematikken.

– Dråpene har ulemper, som at du kan maskere alvorlige problemer som kan skade øynene og synet, og at et stort forbruk kan føre til at øynene rett og slett bli rødere enn normalt hvis du avslutter bruken. Det vanlige virkestoffet er ut fra de jeg kjenner til adrenalin, som ved bruk også kan gi andre problemer enn med øynene, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo til KK.

Disse dråpene er ikke lovlig i salg i Norge, men folk kan kjøpe dem på ferie og reiser i andre land.

– Jeg har sett dem omtalt som «dagen derpå»-dråper, og vet at disse brukes i forbindelse med røde øyne etter reiser, når folk er lenge oppe om natten eller har tatt en fest de ikke ønsker at andre skal se resultatene av, forklarer Haugo.

Får du røde øyne etter en natt på byen, går det over av seg selv. Hvis du er plaget med vedvarende røde øyne, bør du søke helsehjelp.

Les hele artikkelen der også optiker Thomas Schau er intervjuet i KK her