Skolehelsetjenesten skal bli bedre

Stortinget har arbeidet med et forslag fra Arbeiderpartiet om å styrke helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Optikere ble denne uken trukket frem fra Stortingets talerstol som en yrkesgruppe som kan bidra.

Generalsekretær Hans Torvald Haugo (t.v) og daglig leder Per Kristian Knudsen i Norges Optikerforbund (Foto: Dag Øyvind Olsen)
Optikere er blitt synlige

Norges Optikerforbund har fulgt saken tett fra i fjor, og deltok i høringen i Stortinget 13. januar. Denne uken ble Stortingsmeldingen om skolehelsetjenesten behandlet.



Samhandling mellom ulike yrkesgrupper av helsepersonell var et nøkkelord, og Senterpartiets Kjersti Toppe nevnte optikere spesielt. Hun sa: «Høringen viste at det er viktig å få til et godt samarbeid mellom skolehelsetjeneste, optikere og øyespesialister». Det var derfor en egen tekst oppe til votering om dette, som ble avslått av Stortingets flertall.



Alle partiene på Stortinget ga uttrykk for viktigheten av at ulike profesjoner jobber tettere sammen. Noe av grunnen til at regjeringspartiene stemte mot forslag som kom opp, er trolig at den kommende Primærhelsemeldingen vil ta dette opp.

– Vi har klart å vise hva optikere kan bidra med, og gjort politikerne oppmerksomme på at vi er her og vi kan trekkes tettere inn i fremtidens helsevesen, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund. Han synes det var flott å høre at optiker ble nevnt i Stortingssalen.



Selv om optikere ikke er nevnt spesielt i det endelige vedtaket, er fokus på økt samhandling viktig for landets optikere, mener Norges Optikerforbund.

Forbundet fikk presentere sitt syn under høringen i Stortingets Helse- og sosialkomite i januar, og budskapet var at optikere kan ta mer ansvar og gis flere oppgaver for at barn i skolealder skal se bedre, og kunne ha det bedre på skolen og hjemme.

Hans Torvald Haugo presiserte at mange barn står i unødvendig lang kø i dag for å få hjelp – og at optikere gjerne hjelper skolehelsetjenesten til å gi et bedre tilbud.