Sola plager flest kvinneøyne

Langt flere kvinner enn menn har fått vondt i øynene fordi de ikke brukte solbriller, viser undersøkelse. Det har synsekspertene flere mulige forklaringer på.

Foto: Colourbox

– Vår oppfatning er at kvinner er flinkere enn menn til å bruke solbriller. Derfor er det litt overraskende at flere kvinner opplever problemer, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Norges Optikerforbund ønsket å finne ut hvor flinke nordmenn er til å bruke solbriller. Hver fjerde oppgir å ha fått vondt i øynene mange ganger fordi de ikke brukte solbriller, viser undersøkelsen som YouGov har gjort for Optikerforbundet. 32 prosent av kvinnene oppgir dette, mot 19 prosent av mennene.

Daglig leder ved Tørreøyneklinikken i Oslo har en mulig forklaring.

– Med økende alder opplever kvinner østrogentap, som blant annet gjør kvinner adskillig mer utsatt for tørre øyne enn menn. En konsekvens av tørre øyne er at man blir mer lysømfintlig, sier øyelege Sten Ræder. Han er spesialist i øyesykdommer.

Etter overgangsalderen endrer cellene på overflaten av øyet seg. Slimhinnen blir tynnere og mindre egnet til å motstå skade.

– Kvinner tar nok i større grad av seg solbrillene når de soler seg, mens menn velger å ha dem på, tror optiker Arvid Krogh.

Men han tror også resultatet i undersøkelsen avspeiler en annen forskjell mellom kjønnene.

– Jeg tror kvinner er mer reflekterte rundt dette spørsmålet enn menn, på samme måte som de nok er flinkere til å bruke den riktige solkremen. Min kone har sikkert oversikt over de gangene hun har vært solbrent, jeg har ikke snøring, sier Krogh.

Snøblind om sommeren

Det vanligste er likevel å lære av sine feil, viser undersøkelsen. 39 prosent oppgir at de har fått vondt i øynene av sola, men kun sjelden. I denne gruppen er kjønnsfordelingen lik.

Det er adskillig færre over 55 år som slurver med solbriller, viser undersøkelsen.

  

Solbriller skal ikke bare se bra ut, de har en helt nødvendig funksjon.

– Sterk sol kan brenne bort det øverste cellelaget på øyet. Resultatet er det samme som ved snøblindhet, om enn i mindre grad. Det svir, og synet kan bli forbigående dårlig fordi den optiske overflaten på øyet blir ujevn, sier Haugo.

Strålingen fra sola er mindre kraftig om våren og sommeren enn i påskefjellet, siden det ikke er snø på bakken som reflekterer sollyset.

– Men vi er mer utendørs om sommeren. Eksponeringstiden for sol blir derfor lenger. En sommerdag på sjøen uten vind gir også høy refleksjon fra vannet.

Vanligvis vil skadene på cellene gro raskt, og øyet leger seg selv. Men det kan bli noen sviende dager.

Solbriller beskytter ikke bare mot ultrafiolette stråler fra sola. Idrettsutøvere, særlig syklister, merker hvilken nytte glassene gjør i å beskytte mot vind. Øyet blir ikke tørt, svette og salter finner i mindre grad veien inn på øyet.

CE

Gode solbriller hindrer 99 prosent av de ultrafiolette strålene fra sola å komme gjennom glasset, heter det.

Men hva kjennetegner et godt solbrilleglass?

– Det er kun avansert utstyr som kan finne ut hvor god en brille er til å stanse UV-stråling. For den vanlige forbruker er det CE-merkingen som skal garantere at brillene er produsert etter gjeldende regelverk, som betyr at stråling hindres på en tilfredsstillende måte, sier sjefen i Optikerforbundet.

I Norge er det ikke lov å selge solbriller som ikke er CE-merket. Det er verdt å merke seg at CE-merket ikke sier noe om den opplevde kvaliteten, men at produksjonen oppfyller EUs krav til helse, miljø og sikkerhet.

– UV-stråler stoppes av både billige, rimelige og dyre solbriller hvis de er CE-merket. Men det er andre kvaliteter som vil variere, som regel i takt med prisen, som for eksempel optisk kvalitet, fargegjengivelse, mørkhet og teknisk kvalitet på selve brillen, sier han.

Kontaktperson:

Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund, tlf. 906 36 826


Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Norges Optikerforbund.