Helse var en del av valgkampen. Alle partiene sa at de ønsket bedre helsetilbud til befolkningen. Den som kanskje fikk størst oppmerksomhet i debatten var professor og fastlege Eivind Meland som gikk ut og sa at en betydelig del av helsetjenestene våre er unødvendige, helseskadelige og styres av alt annet enn reelle behov.

Medisinsk overtro, det å føre pasienter bak lyset og å ha for stor tro på at tilbudsbaserte helsetjenester er løsningen, er tre punkter forskeren John Wennberg har satt søkelyset på. Han mener at legene (les helsepersonell) må tøyles slik at de ikke bare følger de kommersielle interessene.
Utgangspunktet for hans forskning var funn innen amerikansk helsetjeneste som avslørte variasjoner i forbruk av ulike helsetjenester. Forskjellene kunne ikke forklares med ulik sykelighet, variasjon i alderssammensetning eller kvalifikasjonene hos de enkelte helsepersonell. Det ble funnet variasjoner på bruken av helsetjenester på 200 til 300 prosent uten at det hadde noen som helst innflytelse på helsen.
Diskusjonen er høyaktuell i Norge nå da vi mest sannsynlig får en regjering som ønsker å utnytte spillerommet mellom det offentlige helsevesenet og de private aktørene. Nytteverdien her kan være stor for alle parter – både pasientene og aktørene i helsevesenet. Men en skal samtidig ha Eivind Melands tanker i hodet. Et overforbruk av helsetjenester vil skape køer for de med reelle behov samt at kostnadene til Helse-Norge vil stige. Liknende mekanismer vil slå inn hvis en helsetjeneste eller profesjon ikke evner å tilby de tjenestene samfunnet har behov for.
Les Melands kronikk trykket i Bergens Tidende.