Yrkessjåfører med ett øye får fortsette

Tungbilsjåfører med syn på ett øye og som har kjørt i mange år, får fortsette med det, sier samferdselsministeren. – Det er bra at man har landet på et fornuftig standpunkt, men dette burde vært avklart langt tidligere, mener Norges Optikerforbund. Det er fire år siden NOF påpekte problemet  i en høring.

Generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund mener avklaringen i denne saken har tatt for lang tid. (Foto: Kaia Means)

En fornuftig ordning

Samferdselsdepartmentet har sendt ut en pressemelding der de opplyser at de ønsker å ivareta sikkerheten, samtidig som de ikke vil tvinge de det gjelder ut av yrket.

Det vil bli lagt til rette for å gjøre unntak for regelen som krever syn på begge øyne for å få førerkort for lastebil og buss. 

– Vi vil legge til rette for at det utover 30. september 2019 skal være mulig å forlenge allerede innvilgede unntak til førere med syn på bare ett øye, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

Norges Optikerforbund har jobbet mye med denne saken senere år. Den har blitt diskutert med Norges Lastebileier-Forbund og det er sendt et omfattende høringssvar til Vegdirektoratet i 2015.

– Det er bra at politisk press har ført til en fornuftig ordning, men Helsedirektoratet burde unngått denne situasjonen. Vi har påpekt problemstillingen i høringssvar og også hatt diskusjoner med Helsedirektoratet. Det burde ha vært en overgangsordning, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

NOF har fått mange henvendelser om saken, både fra publikum, arbeidsgivere og optikere.