Synoptik-fonden slo på stortromma og inviterte fagpersoner, forskere, myndigheter og politikere til København for å diskutere oppfølging av barns syn. Det danske systemet fikk mest oppmerksomhet, men ordningene i Norge og Sverige var også en del av debatten.

Flerfaglige diskusjoner
Det mest spennende med seminaret var bredden i forsamlingen både med hensyn på yrkesbakgrunn, profesjonelt ståsted og det faktum at Danmark, Norge og Sverige på noen områder tenker ganske ulikt. Diskusjonene var åpne og direkte.
Svenske myndigheter har god kontroll på økonomi, der danske myndigheter var mer opptatt av hva ulike tjenester kan gi den enkelte. Helsedirektoratet i Norge var tilstede, og løftet frem i diskusjonene at det er en revisjon på gang i nord når det gjelder direktoratets veileder for barns syn.
I Norden er det ulike rammeverk for oppfølging av barns syn. I Danmark sentreres dette rundt legene, mens det i Norge og Sverige er det helsestasjonene og skolehelsetjenesten som har et stort ansvar. Diskusjonene på hvem som kan gjøre hva er interessant. I Danmark virker det som om optiker står lenger unna problemstillingen enn for eksempel i Norge.
De faglige diskusjonene gikk på hvem som har behov for hvilke tjenester – når. Danmark har et mer utbredt screeningsregime enn sine nordiske naboland, uten at en klart kan si at dette hindrer amblyopi i større grad. Diskusjonene viste at Sverige benytter kunnskapsbasert tilnærming i størst grad når de gjør valg i forhold til når barn skal undersøkes, og hvilke tester som skal gjennomføres.
Avslutningsvis ble det diskutert hva Danmark bør gjøre for å etablere et bedre system enn i dag. Store deler av forsamlingen mente at antallet screeningstidspunkter kan reduseres, at undersøkelsene som gjøres kan kvalitetssikres bedre, at myndighetene kan være tydeligere i forhold til å sørge for enhetlige tjenester samt at det bør diskuteres hvem som kan eller skal ha oppgaver i forhold til å synsundersøke barn i Danmark. Optiker ble nevnt sammen med mange andre.
Fra Norge var Helsedirektoratet, ortoptistforeningen, øyelegene, Høgskolen i Sørøst-Norge og Norges Optikerforbund representert.
Bakgrunnen for seminaret var muligheten for å presentere noen av Synoptik-Fondens forskningsprosjekter innen barn og syn. Dette arbeidet kan du lese mer om her.