Nordmenn er altfor ukritiske når de handler briller, mener Norges Optikerforbund. Bruk og kast er en dårlig løsning.
– Når det gjelder syn, unngå «quick fix»-løsninger. Det lønner seg å kjøpe ordentlige produkter, som ikke ødelegges og havner i søpla etter kort tid, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.
Hvert år importeres mer enn 300 tonn ferdigbriller til Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Mange er ikke er klar over at ferdigbriller er ment som en nødløsning, ikke for permanent bruk.
– Ferdigbriller er ikke individuelt tilpasset og gir derfor ikke den optimale synsopplevelsen. Briller som tilpasses brukeren fungerer bedre. De gir skarpere syn, mer behagelig synsopplevelse, mindre anstrengelse for øynene og er laget for den bruken brillebrukeren ønsker, sier Haugo.
Han mener forbrukere bør bli flinkere til å handle lokalt og kjøpe varer som varer.
– Det er sjelden langt til nærmeste optiker. Der treffer du fagfolk med utdannelse og kompetanse. De kan gi deg råd basert på kunnskap, sier Haugo.
Bruk og kast
Kun én av fem ferdigbriller kastes i søpla når de ikke skal brukes lenger. Resten havner på avveie, viser en tidligere spørreundersøkelse YouGov har gjort for optikerbransjen.
Mange optikere tar imot brukte briller og resirkulerer via humanitære prosjekter. Dette gjelder i liten grad ferdigbriller.
– Disse ødelegges lett og er dermed er ubrukelige til gjenbruk som synshjelpemiddel. 300 tonn ferdigbriller kjøpes for å bli søppel, sier Hans Torvald Haugo.
Ferdigbriller er billigere i Norge enn i en del andre europeiske land.
– Dette øker bruk og kast-mentaliteten. Det betyr gjerne ikke så mye for den enkelte hvor brillene havner, fordi det er snakk om et lite økonomisk utlegg, sier Haugo.
Skader miljøet
Naturvernforbundet mener det er svært uheldig om ferdigbriller ikke kastes på riktig måte.
– Ferdigbriller på avveie kan utgjøre en stor trussel for naturen og dyrelivet. Innfatningen til de fleste briller er lagd av plast, som trenger svært lang tid for å brytes ned. I mellomtiden lekker det også potensielle miljøgifter, sier Martin Brandtzæg, leder for Naturvernforbundets forbruksarbeid.
I tillegg kan brilleglasset utgjøre en trussel for dyr og mennesker dersom det blir knust og får skarpe kanter. Sterke plussbriller kan forårsake brann dersom de ligger i sola.
– Ferdigbriller bør behandles som alt annet avfall når de ikke lenger skal være i bruk. Gi brillen videre eller resirkuler materialet om de ikke kan gjenbrukes. Vi synes at de som selger disse også bør ta dem imot i retur, sier Brandtzæg.
Kontaktpersoner:
Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund, tlf. 906 36 826
Martin Brandtzæg, leder for Naturvernforbundets forbruksarbeid, tlf. 905 56 371
Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Norges Optikerforbund.