Har du spørsmål om diabetes?

Diabeteslinjen til Diabetesforbundet er bemannet alle hverdager fra 9-15 med fagpersoner. Her kan også helsepersonell som optikere få svar på spørsmål om folkesykdommen som rammer stadig flere nordmenn.

Sven Grotdal og Camilla Karstensen fra Diabetesforbundet orienterte fagsjefene i optikerkjedene om diabetes på et møte hos Norges Optikerforbund denne uken. Foto: Dag Øyvind Olsen
Sammensatte tilstander

Diabetes type 1 og type 2 er to forskjellige sykdommer. Det er type 2 som rammer flest, og ofte oppdages ikke sykdommen før den har kommet veldig langt. Av de 230 000 nordmennene som er diagnostisert med diabetes, er det over 200 000 som har type 2. Mange føler seg trøtte, slitne og tungsindige før de får diagnosen. Derfor kan diabetes type 2 være vanskelig å oppdage, med slike vage og utydelige symptomer. Hyppig tissing og tåkesyn, syn i forandring er også tegn på at sykdommen har rammet.

Hvordan skal man vite om man har høy risiko for å utvikle diabetes?

Diabetesforbundet har utviklet et spørreskjema som kan gi en klar indikasjon på om du er i faresonen. Her skal man svare på spørsmål om blant annet kroppsmasseindeks, midjemål, kosthold, fysisk aktivitet eller om noen andre i familien har fått påvist diabetes. Man kan også få utført blodsukkermåling ved en del apotek, som kan gi en pekepinn på tilstanden.

Dette er de største risikofaktorene:

ARV

OVERVEKT

STILLESITTENDE/INGEN MOSJON

USUNT KOSTHOLD

ALDER

HØYT BLODTRYKK

STRESS, DÅRLIG SØVN, SØVNAPNÉ

RØYKING

ETNISITET (Mennesker fra sub-indiske kontinent er overrepresentert)

For en person med diabetes som får føling, er det essensielt å få tilført noe søtt. Gi søt drikke eller noe søtt å spise. Om personen blir bevisstløs, ring 113 og vent på ambulanse. Forsøk å få sukker i munnen, sørg for frie luftveier og stabilt sideleie.

Diabetesforbundet har en rekke type informasjonsmateriell tilgjengelig, og en del av det er beregnet for helsepersonell som optikere. 

Sjekk ut Diabetesforbundets nettsider her

Telefonnummeret til Diabeteslinjen er 815 21 948