Klarsignal for optikerutdanning i Moldova

Regjeringen i Moldova har bestemt at en fireårig optikerutdanning med 12-15 plasser skal starte opp i høst. Nå starter arbeidet med å rekruttere studenter. Siden 2012 har innsamlede midler fra Norges Optikerforbund og Synsinformasjon gått til Moldova.

Optiker Hans Bjørn Bakketeig er leder i Hjelp Moldova, og er nøkkelpersonen som virkelig har fått ting til å skje! (Foto: Hjelp Moldova)
En gledens dag

– Jeg måtte nesten ta en time-out da jeg fikk beskjeden på fredag, sier optiker Hans Bjørn Bakketeig i Hjelp Moldova. 

I mange år har han jobbet med en rekke hjelpeprosjekter i Europas fattigste land, som til nå ikke har hatt optikerutdanning.

Siden 2012 har Norges Optikerforbund og Synsinformasjon vært med på laget for å gi befolkningen i landet synshjelp, gi øyeleger kurs i refraksjon, og for å få stablet en skikkelig optikerutdanning på fire år på bena.

Nå har det endelig skjedd! Den offisielle godkjenningen kom på plass på fredag.

Det har tatt tid, og Bakketeig sier det har vært en utfordring med stadig skifte at politikere og personer i nøkkelroller. I vinter fikk han god kontakt med Statsministerens kontor, og det har tydeligvis hjulpet.

– Tirsdag om en uke reiser jeg ned igjen, for nå må vi rekruttere studenter. Da gjelder det å komme seg på Frokost-TV og nyhetssendinger og få blest om studiet, sier Bakketeig, som er en kjent og anerkjent mann i Moldova.

Han trekker spesielt frem to professorer ved universitetet i Chisinau som pådrivere, og mener det ikke kommer til å bli noen profesjonskamp med øyelegene. 

Optikerutdanningen på Kongsberg er tungt inne i prosjektet nå, og dette arbeidet ledes av professor Dick Bruenech. Det vil bli utveksling av både lærekrefter og studenter med Moldova etterhvert. Norske myndigheter har også bevilget et stort beløp for å komme i gang med utdanningen.

– Det er utrolig viktig for Moldova å få dette på plass, slik at befolkningen kan få synshjelp, sier Hans Bjørn Bakketeig.

Siden 2012 har innsamlede midler fra Norges Optikerforbund og Synsinformasjon gått til dette prosjektet. Koordinator og leder i NOFs Humanitære utvalg, Anne Jervell, vil gjerne takke bidragsyterne som har hjulpet å relisere prosjektet.

– Det er fantastiske nyheter! Det er lagt ned mye arbeid for å få dette til. Til Verdens synsdag også i år vil vi samle inn penger gjennom Optometry Giving Sight som blir kanalisert til Moldova. 

For penger vil det fortsatt være behov for.

– Det er nå det virkelige arbeidet begynner. Det er nå vi skal vi levere det vi lover. Vi trenger enormt mye support, og her kan det bli spennende utvekslingsmuligheter også for norske optikere sier Hans Bjørn Bakketeig. 

Film om Hans Bjørn

Hans Bjarn Bakketeig ble kåret til Optometrist of the Year i 2012 av World Council of Optometry, og siden har han fått flere priser for sitt engasjement og utrolige innsats i Moldova. I tre år har et filmteam fulgt ham i dette arbeidet.

Resultatet er en dokumentarfilm som skal ha premiere på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) 27. september, før den skal vises på internasjonale filmfestivaler.

En kortere versjon av denne dokumentaren skal vises på svensk TV i høst, og på TV2 i Norge i januar neste år. BBC har også vist interesse for filmen.