Kongsberg Vision Meeting fenget

Med variert program rundt bilkjøring og syn over to dager, trakk Kongsberg Vision Meeting rekordmange 120 deltakere. Se bilder her!

FORNØYDE FOREDRAGSHOLDERE: Professor Joanne Wood (t.v) fra Queensland University of Technology i Brisbane, Australia, Dr. Richard Wilkie fra University of Leeds, og professor Rigmor Baraas fra Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse ved Høgskolen i S
Variert program trakk mange

Godt syn i trafikken i teori og praksis var tema for Kongsberg Vision Meeting som ble arrangert på Campus Krona denne uken. Fagsamlingen gikk i år over to dager, og trakk hele 120 deltakere fra syv land, som er ny rekord. Deltakerne er fagfolk som jobber med syn, i hovedsak optikere og øyeleger.

Det er knyttet sterke følelser til førerkort.

Å miste førerkortet er en svært dramatisk beskjed å få for mange, og derfor er det så viktig å kunne gjøre en så god vurdering av helsetilstanden til bilførere. I høst ble det innført nye helsekrav til førerkort i Norge, og Ole Bjørn Herland fra Helsedirektoratet orienterte om synskravene som optikere og leger skal forholde seg til. I dag er mangelfullt syn kun årsak til fem prosent av tilfellene der folk mister førerkortet.

Refleksbruk

Kongsberg Vision Meeting favner bredt, med en forskningsdag, og en klinisk dag. Noen av verdens fremste forskere innen sine fagfelt var hentet inn. Professor Joanne Wood fra Queensland University of Technology gikk grundig gjennom synsfunksjonen under bilkjøring. Hun har en egen testbane for bilkjøring til disposisjon, med en egen spesialutstyrt test-bil ved universitetet i Brisbane. Professor Wood har blant annet forsket på synlighet og refleksbruk.

Se tidligere nyhetssak om det her!

Uønsket strølys

Professor Tom van den Berg tok for seg effekten av strølys, og hadde med utstyr der deltakerne selv kunne teste effekten. Strølys kan utarte seg på flere måter. Det er uønsket lys som kan ødelegge kontrast og fargegjengivelse, og blende oss.

Workshops

Det var også lokale presentatører fra Høgskolen i Sørøst-Norge som bidro med varierte workshops, innen synsfelt, kommunikasjon og kontrastsyn. Hilde Røgeberg Pedersen holdt foredrag om mørkeadapsjon i normalt og patologisk syn.

I fellesområdet var det postere med blant annet lokal forskning ved HSN

Se bilder fra Kongsberg Vision Meeting på Optikerens Facebookgruppe