Ny studie: Nærsynthet i Canada

Å være utendørs en time ekstra hver uke, reduserer risikoen for å bli nærsynt blant kanadiske barn med over 14 prosent. Det viser den første pilotstudien om barn og myopi i landet.

28,9 prosent av kanadiske barn i alderen 11 til 13 år er nærsynte (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Et sammensatt bilde

Nærsynthet blant barn, myopi, har økt globalt de siste årene. I noen asiatiske land er nesten alle barn nærsynte, men det er store forskjeller mellom ulike verdensdeler og land.

En ny studie fra Canada er interessant, ikke minst siden den er den første i sitt slag.

Hovedfunnene er som følger: seks prosent av barn i alderen seks til åtte år er nærsynte, mens 28,9 prosent i alderen 11 til 13 år er nærsynte. 

En ekstra time utendørs i uka reduserer risikoen for å bli nærsynt med 14,3 prosent.

Genetikk spiller også en rolle. Barn som har minst en forelder som er nærsynt hadde 2,52 ganger så stor risiko for å bli nærsynt selv.

Dette er den første studien i sitt slag i Canada som tar for seg nærsynthet hos barn, ifølge en pressemelding fra Centre for Ocular Research & Education, som har gjennomført studien i samarbeid med University of Waterloos School of Optometry & Vision Science og Canadian National Institute for the Blind.

Funnene er publisert i journalen Eye, som er det offisielle tidsskriftet til The Royal College of Ophthalmologists i Canada.

– Forekomsten av myopi og endringen mot at det rammer yngre barn enn før gjør at vi må finne strategier for å dempe utviklingen, sier Debbie Jones, klinisk professor ved School of Optometry & Vision Science.

166 barn deltok i studien.

Klikk her for å lese hele studien fra journalen Eye