Øynene avslører sykdom

Dagbladet hevder at du kan avsløre sykdom ved å se deg selv i speilet. Normalt er det ikke så enkelt å avsløre kroppens sykdom og skavanker. Men en undersøkelse av øyet kan avdekke berettiget mistanke om generell sykdom. Optikerne Rita Aadne Ludviksen og Erik Robertstad informerer i artikkelen om dette sammen med legene Alexander Wahl og Nils Fredrik Holm Moseid.

 
Optikerne Ludviksen og Robertstad er opptatt av at øynene speiler deler av en persons allmenntilstand. Ulike hjerte og karsykdommer nevnes, deriblant høyt blodtrykk. Finner optiker tegn på netthinnen til endringer relatert til blodtrykket, bør dette måles på standardisert måte. Andre unormale funn optikere gjør skal henvises.

 

Professor Ian Banks er leder for EMHF (European men’s health forum). Han holdt et foredrag under ECOOs møte i Malaga i april i år. Her poengterer han optikerens rolle i å oppdage generell sykdom tidlig. Banks er opptatt av menns helsetilstand og det faktum at de kommer for sent inn til behandling ved sykdom. Han ønsker å gjøre noe med dette. Ian Banks møter norske optikere på fagkonferansen i Bodø våren 2014.

 

Les mer om øyets muligheter for å avsløre sykdom via Dagbladet.