Synsmyter for fall

Trenger du briller for å se hvor fin du er? Adam og Tore, kjent fra NRKs «Sofa» tar opp mange aktuelle temaer om syn i et radiointervju med optiker Anne Norvik Jervell. Det kan du høre her.

Anne Norvik Jervell, Norges Optikerforbunds tidligere leder, jobber som optiker på Grünerløkka i Oslo. Her fra foredrag hun holdt om keratokonus på fagkonferansen i Kristiansand sist måned. (Foto: Gaute Mohn Jenssen)
Ledig og opplysende intervju

Tore Petterson i duoen Adam og Tore måtte til optiker da han skulle ta førerkort. Optiker Anne Norvik Jervell fant ut at han var ganske så nærsynt, og det ble det radiointervju av sist fredag på NRKP13, i «Tidenes morgen» med Adam og Tore.

I intervjuet får Jervell spørsmål om mange myter rundt syn som er utbredt i befolkningen. Hun formidler viktig kunnskap om alt fra synskrav til førerkort, komplikasjoner ved kontaktlinsebruk, utviklingen av presbyopi og myopi, og synskorrigerende kirurgi.

Hun forteller blant annet at barn som ikke bruker riktig synskorreksjon, kan utvikle dårlig syn senere i livet som ikke lar seg korrigere med briller eller kontaktlinser.

Men mest av alt er manglende synskorrigering upraktisk, slitsomt og unødvendig, sier Anne Norvik Jervell i intervjuet.

Programlederne spør også om de som har gjennomgått synskorrigerende kirurgi ikke trenger briller lenger. Og ikke minst; Når man er nærsynt som barn, og blir langsynt som godt voksen – får man da perfekt syn som 60-åring?

Fordeler og ulemper med forskjellige typer kontaktlinser er også tema – og fordeler og ulemper med å kunne se seg selv i speilet som den man er.

Intervjuet kan du høre ved å følge lenken under. Intervjuet med Anne Norvik Jervell starter 1 time og 51 minutter inn i sendingen.

Tidenes morgen på NRKP13