Alderssyn reduserer livskvaliteten

7 av 10 nordmenn mener at presbyopi påvirker livskvaliteten. 35 prosent sier de har problemer med bilkjøring, mens 18 prosent sier de er mindre effektive på jobb.

Lesebriller, plunder og heft. Presbyopi rammer når vi er travle midt i livet (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Få bruker kontaktlinser

Kontaktlinseprodusenten Alcon har kartlagt nordmenns forhold til alderssyn (presbyopi) – en synsendring som oppstår for de fleste i 40-årene. Mange mener synsforandringen skaper problemer, men folk flest vet ikke hva presbyopi er.

Alcon har intervjuet 1000 nordmenn, og her er noen nøkkeltall blant presbyope:

70 prosent mener livskvaliteten påvirkes. 

35 prosent mener det gir problemer ved bilkjøring.

18 prosent mener det gjør at de er mindre effektive på jobb.

Ifølge Alcon er det 1,8 millioner nordmenn over 45 år som har behov for synshjelpemidler. Av dem er det 217 000 som bruker kontaktlinser, men kun 34 000 som bruker flerstyrke kontaktlinser, så her er det et stort potensiale.

Ifølge undersøkelsen de har fått gjennomført, er briller førstevalget for 44 prosent av denne gruppen. 34 prosent har ferdigbriller, 12 prosent benytter ingen hjelpemidler, mens kun 5 prosent har kontaktlinser.

– Hver fjerde kontaktlinsebruker faller fra når de blir presbyope. Mange av dem tror ikke det finnes en løsning som passer dem, de blir aldri spurt, eller er ikke fornøyd med produktet, sa Hanne S. Røhe i Alcon under en optikersamling i Oslo tidligere i høst.

– Kundene venner seg ikke til at de er «gamle». Bare tenk på uttrykket «gammelmanssyn». Presbyopi er noe som skjer mens du er travel med å lage andre planer. Mange sier at om de bare hadde visst om muligheten, ville de fortsatt med kontaktlinser etter at de ble presbyope, sier Røhe.

Undersøkelsen viser at de som velger en kombinasjon av briller og kontaktlinser, er de som er mest fornøyd med livet.