Debatten om reservasjonsrett har trukket frem flere av helsetjenestens vanskelige balanseområder både i forhold til etikk og yrkesutøvelse. Noen leger bruker paragraf fire i Helsepersonelloven, forsvarlighetsprinsippet, som bakgrunn for å ikke sette inn spiral. Dette ønsker Ap en slutt på og vurderer tvungen etterutdanning for leger.
Norges Optikerforbund har NOFEP-systemet som skal sikre en jevnlig faglig påfylling av lærdom.I reservasjonsdiskusjonen som nå har pågått i lang tid, kommer det frem at leger kan unngå å sette inn spiral ut fra egenvurdering av sin personlige faglige kompetanse. Arbeiderpartiet mener derfor at obligatoriske kurs må til for å sikre at legene har den kunnskap som må til innen feltet, da dette regnes som kunnskap enhver lege skal ha. Alle leger bør kunne sette inn spiral, ifølge partiet.
Hvis tvangskursing av leger blir en realitet, blir det interessant å se om tvungen faglig oppdatering vil komme innen andre yrkesgrupper. Prinsippene kan bli at helsepersonell må sørge for oppgradering av kunnskapsbasen sin innen primære felt av sin fagutøvelse.
Tidligere har Norges Optikerforbund fått tilbakemeldinger fra myndighetene om at tvang i forhold til kunnskap kanskje vil pålegges spesialister, men ikke på autorisasjonsnivå. Reservasjonsdebatten kan endre på dette.
Det er uenighet om Ap sitt forslag. Helseministeren mener at forsvarlighetsprinsippet ikke kan brukes i forhold til innsetting av spiral da dette er en primærkunnskap. Debatten kan være med å endre alle helsearbeideres kompetansefremtid.
Les mer om små, men viktige prinsippdiskusjoner i det norske helsevesenet på NRK sine nettsider.