Det importeres 300 tonn billige ferdigbriller til Norge i året. Folk flest kan ikke gjøre rede for hvor de blir av. Det kan bli et potensielt miljøproblem som kan skade både dyr og natur, mener Norges Optikerforbund og Naturvernforbundet.
Bruk og kast av briller
De selges i alt fra bensinstasjoner til dagligvarebutikker for en rimelig penge. Derfor er ferdigbrillene blitt et «bruk-og-kast»-produkt – og verst av alt: Folk flest vet ikke hvor brillene ender opp.
En spørreundersøkelse YouGov har gjort for Synsinformasjon viser at kun 18 prosent sier de har kastet ferdigbrillen i restavfallet eller har kildesortert den da den ikke skulle brukes lenger.
Er det så farlig da?
– Jeg er bekymret over at vi ikke har kontroll på fire av fem ferdigbriller. Det betyr at de havner et sted de ikke skal være. Dette kan være et hittil ukjent søppelproblem, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund i en presseutsendelse om tematikken.
Naturvernforbundet forteller om hva som kan skje med brillene dersom de havner i naturen.
– Innfatningen i de fleste briller er lagd av plast, som trenger svært lang tid for å brytes ned.Prosessen kan ta flere hundre år, før det blir til mikroplast og senere nanoplast, sier Martin Brandtzæg, som leder Naturvernforbundets forbruksarbeid.
Han peker også på faren selve glassene kan utgjøre. Sterke plussglass som blir liggende ute kan skape skogbrann. Knuste glass med skarpe kanter kan skade dyr og mennesker.