Bølger med nye solbriller

Fremtidens solbriller beskytter ikke bare mot skadelige solstråler. De kan også måle de elektriske bølgene som kommer ut av dine øyne og hjerne.

Det de fleste er opptatt av nå, er om det blir solbrillevær! (Illustrasjonsfoto: Colourbox).
Ny teknologi på markedet

Tenk deg solbriller med sensorer som både kan finne data fra omgivelsene for deg, og som kan gjøre nytte av signalene du sender ut av øyne og hjerne?

Safilo lanserte det de kaller en «brain-sensing eyewearplatform» på årets store teknologimesse Consumer Electronics Show i Las Vegas nylig. Brillene, SafiloX, kommer i salg i oktober.

Safilos utviklingssjef, Nicola Belli, forteller til Optometry Today, at fem små sensorer er integrert i innfatningen til solbrillene. To av sensorene ligger på ørene, og tre på nesen. Sensorene måler de elektriske bølgene som kommer ut av øynene og hjernen.

Informasjonen som fanges opp, kobles videre til en app i smarttelefonen din, og kan gi ulike programmer innen for eksempel avslapping eller oppgaveløsning – som en slags mental «coach».

– Hjernen vår er som en muskel. Hvis du trener musklene, vil du bli sterkere, mer veltrent og forbedre din yteevne. Slik er det også for hjernen, sier Nicola Belli.

I tillegg finnes det sensorer i solbrillene som måler UV-stråling, temperatur, lufttrykk og høyde.

Generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund konstaterer at det de siste årene har blitt veldig populært å knytte ny teknologi til briller. Kamerateknologi er et eksempel mange kjenner. 

– Per i dag vet jeg ikke nok om teknologien som ligger i SafiloX til å gi en god forklaring på hvordan den fungerer, eller hvilken nytteverdi brukeren vil ha av brillen. Vi ser frem til mer informasjon om denne type teknologi, sier Haugo.

Les hele artikkelen hos Optometry Today