Briller i ballkampen

Keeperne på det sveitsiske fotballandslaget bruker strobebriller for å se ballen bedre. Det gjør også flere tyske fotballkeepere.

Kampen om ballen blir stadig hardere. Nå tas også spesialbriller i bruk (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Filtrerer informasjon for hjernen

Fenomenet strobebriller er blitt populært blant fotballkeepere de siste årene, melder Dagbladet.

Strobisk lys er et lys som pulserer slik at lyset skifter med å være av og på. Effekten varierer med egenskapene til lyskilden og hvilken frekvens pulseringen har.

– Tanken er å gi øynene (og dermed hjernen) mindre informasjon å behandle, og derved øke bevisstheten og reaksjonsevnen. Du har sikkert vært på diskotek og danset i strobelys, og merket at dette endrer måten vi opplever verden rundt oss på, sier fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund til Dagbladet.

En av produsentene av strobebriller skriver at man ser objekter tydeligere og saktere, man ser ballbanen til objekter bedre, og at man får bedre reaksjonstid ved å benytte brillene.

Erfaringene med brillene er varierte, men flere kjente fotballklubber i Tyskland har forsøkt strobebriller, og det samme har keeper-teamet i det sveitsiske landslaget.

Førsteamanuensis Ellen Svarverud ved optikerutdanningen på Kongsberg sier det er gjort noen studier i USA på bruk av strobebriller hos ulike ballsportsutøvere med positive resultater.

– Det ser altså ut som visse aspekter av persepsjonen kan bedres ved å trene med strobebriller. Om dette vil ha betydelig effekt for idrettsutøvere generelt tør jeg ikke si noe om, sier hun.

Dagbladet har også intervjuet representanter fra Fotball-Norge.

Hele oppslaget i Dagbladet kan du lese her