Fisk kan kjenne igjen ansikter

Har du tenkt over hvor raskt vi mennesker kan skille ansikter fra hverandre? Det er ganske imponerende at kråker kan huske et menneskeansikt i flere år. Nå er det påvist at selv fisk kan identifisere ansikter.

Viktige detaljer vi husker. Et menneskeansikt består at de samme komponentene, men vi er raske til å skille ut forskjellene og identifisere ulike mennesker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
En fascinerende egenskap

Vi tar det som en selvfølge å se forskjellen på bestemor og en annen eldre dame, men ansiktsgjenkjenning er i virkeligheten ganske komplisert, skriver Forskning.no.

Vi må huske detaljer for å skille et ansikt fra et annet, og det antas at denne gjenkjenningen skjer i en del av hjernen som heter neocortex. Denne delen av hjernen skal være spesialtilpasset gjenkjenning av ansikter. 

Men forskning viser at det langt fra er bare oss mennesker som kjenner igjen ansikter. Det er fastslått at hunder kan gjenkjenne mennesker på et bilde, og kråker har ikke bare god evne til å kjenne deg igjen, men de har også god hukommelse. Har du vært slem mot en kråkefugl, kan den hevne seg i flere år. Ansiktet ditt glemmer den ikke!

Hva er så siste nytt innen ansiktsgjenkjenning? Jo, et team britiske og australske forskere har funnet ut at en fiskeart, skytterfisken, også kan kjenne igjen ansikter – til tross for at den mangler neocortex i hjernen. 

Hvordan har man så funnet ut dette? Jo skytterfisken er kjent for å spytte vannstråler på insekter, som den bokstavelig talt skyter ned i vannet for å få seg et måltid. Forskerne klarte å trene opp fiskene til å skyte på et bilde av et spesielt ansikt i stedet. Fiskene klarte å skille det riktige ansiktet fra 44 andre 

Les artikkelen på Forskning.no her med referanser og lenker til andre saker over samme tema

Les om langsint kråke her