Glor til krampa tar oss

Frontal hodepine og lysømfintlighet kan være to konsekvenser av for mye skjermbruk. Optikere får stadig pasienter i stolen med plager knyttet til mange timers daglig stirring på mobil og små skjermer.

Heidi Refsetn, optiker på Lillehammer og styremedlem i Norges Optikerforbund, opplever stadig å ha pasienter i stolen som har plager knyttet til skjermbruk (Foto: Dag Øyvind Olsen).

Plager foran en liten skjerm

I et oppslag hos NRK i helgen forteller Simon Dørheim, optiker hos Krogh Optikk i Tønsberg, om plager knyttet til alle timene folk tilbringer foran skjermer.

– Øyet er ikke bygget for å holde fokus på en gitt avstand over tid, sier Simon Dørheim til NRK, og legger til at på samme måte som man kan få kramper i muskler ved trening, kan også synet få en form for krampe.

Simon Dørheim kommer med flere god tips til hva man kan gjør med plagene i oppslaget, blant annet å øke skriftstørrelsen på mobilen, slik at den kan holdes lenger borte fra øynene.

Det kan du lese mer om her, hos NRK

Heidi Refseth, optiker på Lillehammer, opplever også ofte å undersøke mennesker med slike plager.

– De kan ha vondt bak øynene, ha frontal hodepine eller være lysømfintlige. Noen har ett sympton, andre har flere.

Refseth sier hun ofte måler pseudomyopi, drypper pasienten med cyclopledika og gir forebyggende lesebrille, eller  andre lignende tiltak som måtte passe den enkelte.

Hele kroppen trenger variasjon, og det samme gjelder sittestilling.Vi er blitt mindre aktive,.

– Det gir en overrepresentasjon av spenninger og plager som kommer som et resultat av inaktivitet og andre sammenfallende livsutfordringer, sier Espen Ohren i Norsk Kiropraktorforening til NRK.