– Kan dere optikere virkelig gjøre så mye forskjellig? Da skal jeg jammen få tatt meg en tur nå, utbrøt skuespiller Nils Ole Oftebro under et arrangement på Verdens synsdag. Som mange andre visste han ikke at optikere er autorisert helsepersonell med direkte henvisningsrett til øyelege.
Savner kunnskap
Norge har ikke et nasjonalt synsregister, derfor vet vi ikke nok om folks synsproblemer. Oppfølgingen fra det offentlige er heller ikke god, for syn er noe man selv må ta ansvar for. Etter fireårskontrollen er det ingen obligatorisk oppfølging av synet før man eventuelt skal ta førerkortet. Og også senere i livet er man selv ansvarlig for å gå til optiker for å følge utviklingen av synet. Det er ikke godt nok, mente et samlet fagpanel som deltok i samtaler på arrangementet til Norges Blindeforbund i Universitetets Aula i Oslo torsdag.
Her deltok blant annet en helsesøster, en øyelege, mor og datter, og skuespiller Nils Ole Oftebro. Helle Falkenberg var optikernes stemme.
Våre naboland har bedre oppfølging av syn og øyehelse enn Norge, og vi trenger mer kunnskap om nordmenns syn, mener Blindeforbundet – som er skuffet over at det ikke er satt av penger til et nasjonalt synsregister i Statsbudsjettet.
På arrangementet ble det vist korte og nyttige informasjonsfilmer som Blindeforbundet har fått laget, om velkjente øyelidelser for optikere, men som folk flest vet lite om – som glaukom og makula degenerasjon.
Barn er flinke til å tilpasse seg ulike situasjoner, og tror ofte at det skal være sånn, når de ser dårlig. Derfor er det så viktig at foreldre er observante på signaler om at barna ikke ser godt nok. Nærsynthet utvikler seg gjerne i barneårene, og problemene oppstår ofte i 4.-5.klasse.
Helle Falkenberg sa at man som foreldre skal kunne forvente at barna ser det samme som deg, når de begynner på skolen. Få de til optiker om du er i tvil, og få synet undersøkt, oppfordret hun.
Hun la vekt på at optikere finnes overalt, er lett tilgjengelige, og bør være første kontakt for bedre syn – og fikk helhjertet støtte fra øyelegen som deltok i samtalen.
Nils Ole Oftebro, den kjente skuespilleren, er blitt 70 år. Dermed er han i en aldersgruppe som gjør han utsatt for mange synsrelaterte plager og sykdommer. Han ble både begeistret og overrasket når han fikk høre om hvor mye norske optikere kan. Han visste ikke at optikere har henvisningsrett til øyelege, og kan avdekke en rekke helseplager og øyelidelser med hjelp av avansert utstyr.
Mandag morgen er syn tema i God Morgen Norge på TV2. Her vil Norges Optikerforbund bli med i synsprøverommet, opptak ble gjort denne uken.