Nobelprisen for medisin mot elveblindhet

To professorer i medisin er tildelt Nobelprisen for sitt arbeid som har ført til at det nå finnes et effektivt anti-parasitt legemiddel som bekjemper elveblindhet. Dette er i dag den nest vanligste smitteoverførte årsaken til blindhet på verdensbasis.

 
 

Elveblindhet forårsakes av en rundorm som overføres fra en smittet person til en annen via knottbitt når den er på larvestadiet. Det dannes knuter under huden som inneholder voksne ormer. Disse gir liv til nye larver som spres til hele kroppen, også øynene, og gir intens kløe. Ifølge Wikipedia reagerer immunsystemet kraftig når ormene dør, og det kan føre til synstap. Omtrent 18 millioner mennesker er i dag infisert med parasitten, og rundt 300 000 har blitt blinde av parasitten. Det er landsbyboere i 31 afrikanske land som er mest utsatt, men det finnes også tilfeller i Yemen og Amerika, ifølge Optometry Today.

Medikamentet ivermecetin behandler elveblindhet, og det er oppfinnerne av dette medikamentet som nå er tildelt Nobelprisen i medisin for oppdagelsen. 

William C. Campbell fra Irland og Satoshi Ômura fra Japan er to av fire mottakere av den prestisjefylte prisen i år. De to andre prisvinnerne har utviklet en ny malariamedisin.

Arbeidet med å finne en effektiv medisin mot elveblindhet startet allerede på 1970-tallet da den japanske forskeren og mikrobiologen klarte å isolere nyttige bakterier som ble kilden for medisinen avermectin.

Professor Campbell, som forsket på parasitter, fant ut at medisinen var effektiv for å drepe rundorm i dyr. hans videre arbeid resulterte i den kommersielle medisinen som nå brukes i behandlingen av elveblindhet, ivermectin.

Medisinen er så effektiv at den nå er den eneste strategien for å bli kvitt slike tropiske sykdommer. I kliniske forsøk på pasienter har en enkelt dose med medisinen vært nok til å drepe alle parasittene.

Svenska Akademien sier i en uttalese at «Disse to oppdagelsene har gitt menneskeheten kraftfulle nye virkemidler til å bekjempe disse lammende sykdommene som rammer flere hundre millioner mennesker årlig. Oppdagelsen av medisinene har revolusjonert behandlingen av pasienter som lider av ødeleggende parasittsykdommer».

Les oppslaget i Optometry Today her

Les om River blindness på nettsidene til Verdens Helseorganisasjon (WHO)