Julian får konkurranse

Høsten og vinteren 2012 ble Julian landets mest kjente øyepasient etter å ha fått dobbeltsyn etter en 3D-kino med kompiser. Nå har statsminister Jens Stoltenberg tatt opp kampen med gutten fra Finnmark. Stoltenberg har fjernet det som regnes som en ufarlig føflekk på venstre øyet. Saken er slått stort opp i mediene.

 
I dag har statsministeren vist seg med solbriller, noe som blant annet er kommentert av optiker Arvid Krogh i VG. Krogh synes at statsministeren kler solbrillene og at de er egnet for formålet. De skal dekke og skjerme øynene.  Stoltenberg sier at han generelt ikke er en ivrig bruker av solbriller.

 

Via Dagbladet kan du se en video der Stoltenberg vises både med og uten solbriller. Venstre øyet er tydelig preget av operasjonen. Hovedpersonen selv sier at det går bra med venstre øyet, men at han kjenner stinget som er satt.

 

Normalt er pigmentendringer ufarlige. Men saken belyser et viktig punkt: Alle bør få vurdert og følge opp pigmentendringer i eller rundt øynene av fagpersoner. Optikere skal ta mål og beskrive slike endringer, ta bilder av disse eller dokumentere på andre måter. Da vil endringer over tid være enklere å beskrive. Ved mistanke om uheldige føflekker eller pigmentendringer, henviser optiker lege for vurdering.

 

Bruk av godt dekkende solbriller beskytter øynene. Husk det i sommersola!