Lyttet ikke til optiker, ble drapsmann

En 72-år gammel britisk mann fikk beskjed fra to ulike optikere om at han så for dårlig til å kjøre bil. Likevel gjorde han det. Nå er han dømt til fire års fengsel for å ha kjørt på og drept en tre år gammel jente i et fotgjengerfelt.

Den tragiske saken i England bidrar til å skape oppmerksomhet om hvor viktig synet er for sjåfører (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Skulle aldri kjørt bil

72-åringen i Birmingham hadde fått beskjed fra minst to optikere at han så så dårlig at han ikke kunne kjøre bil, selv med briller.

Men det gjorde han. Og det endte tragisk.

Nå er han dømt til fire års fengsel etter å ha kjørt på en mor og hennes treårige datter i et fotgjengerfelt. Det endte med at den lille jenta døde. Årsak: Han så dem ikke. Han så verken at trafikklyset var rødt, eller at mennesker var på vei ut i fotgjengerfeltet. Det rapporterer britiske Optician.

I Norge er det meldeplikt for leger, psykologer og optikere i slike tilfeller der man vet at folk kan utgjøre en fare i trafikken. I Storbritannia er det ikke en slik plikt, og foreldrene til den avdøde jenta ber om at det blir innført.

– Norges Optikerforbund har i kontakt med Statens havarikommisjon for Transport fått bekreftet at de ikke har vært med i utredninger der synsfunksjonen er vurdert spesielt. Det at synsfunksjonen ikke regnes som viktig for sjåfør og ikke er vurdert i noen av kommisjonens utredninger, kom som en overraskelse. Kommisjonen har bred kunnskap om andre helsefelt, sier fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Haugo sier media har belyst noen saker der førerens syn er tema, og rettssystemet har tatt stilling i noen slike saker.

– Denne saken fra England er med på å skape oppmerksomhet om hvor viktig synet er for sjåfører. John Place skulle ikke vært sjåfør, og kjørte ihjel tre år gamle Poppy-Arabella Clarke. Place sier at han ikke så det røde lyset og menneskene som krysset veien. Han ble drapsmann fordi han ikke lyttet til optikernes råd, sier Hans Torvald Haugo.

Se oppslaget i Optician her