Nye førerkortkrav kan redde syn

Den nye førerkortforskriften vil føre til at flere vil få avdekket synsfeil etter hjerneslag eller ved grønn stær, mener Norges Blindeforbund og Norges Optikerforbund.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Strenge krav er bra

Førerkortforskriften som ble innført denne måneden setter strenge krav til måling av synsfelt. Vurdering av sentralt synsfelt er særlig viktig når det er mistanke om øyesykdom eller synsproblemer etter for eksempel hjerneslag.

– Svært mange får problemer med synet etter et slag eller ved grønn stær, uten å komme seg til optiker, lege eller øyelege, sier generalsekretær Arnt Holte i Norges Blindeforbund.

For tusenvis av mennesker med uoppdagede synsproblemer kan den nye førerkortforskriften være gode nyheter, påpeker Blindeforbundet og Optikerforbundet i en felles pressemelding.

– De nye førerkortreglene kan være med på å redde syn. Bortfall av synsfelt for store pasientgrupper er et utbredt problem som ofte ikke blir fulgt opp eller oppdaget i helsevesenet, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Synsfeltundersøkelser kan avdekke små hjerneslag hos personer som selv ikke er klar over at de har hatt slag. Ofte blir heller ikke synsfelt undersøkt blant folk som har hatt slag.

Les pressemeldingen hos NTB