Optikere får nøkkelrolle i myopisenter

I Singapore er det forventet at ni av ti voksne vil være nærsynte om 30 år. I sommer åpnet et nytt myopisenter for å avhjelpe situasjonen. Her får optikere en nøkkelrolle.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

En regional epidemi

Det er leger fra Singapore National Eye Centre som driver klinikken, men de uttaler til avisen The Straits Times at man ikke kan lene seg på spesialisthelsetjenesten for å håndtere myopi-epidemien som rammer store deler av Asia hardt.

Istedet vil landets optikere få en viktigere rolle til å bistå denne pasientgruppen. På senteret tilbys både behandling og rådgivning.

De har blant annet laget en bok «Amanda the Panda: Outdoor Play Keeps Myopia Away»

I Asia er det et problem ar barn er lite utendørs og får lite dagslyseksponering, en av risikofaktorene for å utvikle myopi.

Singapore har en av verdens høyeste forekomster av myopi, og flere slike sentre vil bli påkrevd i fremtiden, sier landets helseminister til avisa.

I dag er situasjonen slik at allerede i sjetteklasse har 65 prosent av barna  i landet utviklet nærsynthet. Når de blir voksne har 83 prosent blitt myope og en stor andel vil nå farestadiet for synstruende høy myopi.

I Nord-Europa og Norge er situasjonen annerledes.

– Vi ser heldigvis ikke tegn til noen myopi-epidemi blant unge i Norge, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Les artikkelen hos The Straits Times her