Øyet under lupen

Samfunnsutviklingen gjør at synet vil bli stadig viktigere i alderdommen. Selv om du føler at synet er bra, er det ikke sikkert at øyehelsen er helt på topp.

I øyet ligger det mye informasjon om både øyehelse, og helsen til kroppen din forøvrig (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Hva skjuler øyet?

«Synet ditt kan lure deg» er tittelen på en artikkel i Klikk.no, der fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund forteller om at du kan ha godt syn, men ha dårlig øyehelse.

Her sier han at en undersøkelse av øyet hos optiker handler om mer enn styrken på brilleglassene, eller en vurdering av om du trenger briller.

Vi ser med hjernen, og er helt avhengige av at signalene går uhindret gjennom øyet til hjernen, gjennom et finmasket nett av ørsmå nerver og blodårer i øyet.

Optikere vil oppdage om du har forkalkninger, eller om noe ligger i klem, eller om du har andre sykdomstilstander. Har du sirkulasjonssvikt i øyet, har du mest sannsynlig det i resten av kroppen også. Diabetes kan være en årsak til slike forandringer i øyet.

Haugo forteller i artikkelen om hvordan samfunnsutviklingen vil gjøre synet enda mer viktig i alderdommen fremover.

Allerede må vi bestille billetter på smarttelefoner, nettbrett og automater – billettskranker er borte. Og med fremtidens press på helsevesenet med eldrebølgen, må flere bo hjemme og klare seg med smartteknologi – gjerne et nettbrett, der de må rapportere om alt er i orden.

Les hele artikkelen her