Presenterer fengselsprosjekt

For ett år siden tok optiker Cathrine Saastad synsundersøkelser av innsatte livstidsfanger i et fengsel i Moldova som en del av sitt mastergradsprosjekt. Denne helgen presenterer hun funnene på European Academy of Optometry and Optics i Kroatia.

Cathrine Saastad presenterer sine funn i Kroatia denne helgen (Foto: Dag Øyvind Olsen)

Sterke inntrykk

I Moldova betyr en livstidsom at du tilbringer resten av livet i fengsel.

Og det var i et slikt fengsel og blant slike fanger Cathrine Saastad gjennomførte synsundersøkelser, sammen med et lokalt team øyeleger og nordmennene Hans Bjørn Bakketeig og Dick Bruenech.

De innsatte kom fra alle samfunnslag. Noen hadde dommer for drap eller pedofili, andre var politifolk eller folk i høyere stillinger som satt inne for korrupsjon.

Den yngste var en ung mann på 19 år. En fange som var overført fra Russland hadde ikke sett dagslys på 15 år. Han var apatisk, og pupillene reagerte ikke på lys.

– En slik opplevelse gjør noe med deg. Det setter ting i perspektiv. Jeg visste at korrupsjon er utbredt i Moldova, og noen var uskyldig dømt. De hadde blitt banket til tilståelse av noe de ikke hadde gjort, ble jeg fortalt, sier den norske optikeren.

Cathrine Saastad fant ikke mange store synsfeil i fengselet, men halvparten hadde bruk for lesebriller. Det hadde optikeren fra Porsgrunn selv tatt med, så hun kunne dele ut briller umiddelbart etter synsundersøkelse.

– Det er til stor hjelp for dem i fengselet. Mange jobber på verksted og med nærarbeid og en enkel brille vil øke livskvaliteten deres. Gjennomsnittsalderen til de innsatte er 40 år.

Lørdag ettermiddag skal Cathrine Saastad fortelle om sin opplevelse og sine funn under European Academy of Optometry and Optics i Pula, Kroatia under «Young Research Session».

Hun vil ferdigstille sitt mastergradsprosjekt i pediatri og ortoptikk til høsten, og da presentere funnene sine her i Norge.

Vi bringer en større reportasje fra Moldova i neste utgave av Fagtidsskriftet Optikeren. Her kan du blant annet lese mer om dette prosjektet.