Publisert: Ti år med skoledata

Hvilke resultater har 10 år med synsundersøkelser av skolebarn i alderen 7-15 år på Kongsberg gitt? Det kan du finne ut ved å lese en fagartikkel som er publisert internasjonalt denne uken.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Stort tallgrunnlag

Hele 7658 skolebarn fra 2. klasse, 5. klasse og 10. klasse er synsscreenet disse ti årene. Screeningen er en del av optikerutdanningen på Kongsberg, og har vært det siden 1970-tallet.

Men det er først nå funn fra synsundersøkelser av barn som er sendt videre fra screening over en tiårsperiode er sammenfattet, analysert og publisert.

15 prosent av barna som gjennomgikk screening, ble henvist til synsundersøkelse på klinikken ved optikerutdanningen på Kongsberg.

Alle de 782 som møtte opp, ble med i studien videre. Av disse ble det avdekket synsproblemer hos 83 prosent. Halvparten av disse fikk briller. Fire prosent ble henvist videre.

Studien viser at de fleste skolebarn har godt syn og at korreksjon med eksempelvis briller eller synstrening kan hjelpe flertallet. 

Studien er publisert av Helle K. Falkenberg, Trine Langaas og Ellen Svarverud: «Vision status of children aged 7-15 years referred from school vision screening in Norway during 2003-2013: a retrospective study»

Klikk her for å lese hele rapporten