Robot-øyne mot matsvinn

Forskere ved SINTEF i Trondheim har utviklet roboter med kunstige øyne. Det kan føre til mindre matsvinn.

Roboter med øyne og fintfølende fingre kan kanskje gjøre kjøttskjæringen bedre enn mennesker. Illustrasjonsfoto (Colourbox)

Robot-mat

I Norge kaster vi 320 000 tonn mat i året og mye av svinnet skjer i selve matproduksjonen. 

Nå har forskere ved SINTEF utviklet robot-teknologi med øyne i form av 3-D syn, en hjerne med kunstig intelligens og følsomme hender som baserer seg på taktil sansing.

Når roboter med disse egenskapene kan arbeide i matindustrien, vil det føre til mindre svinn, økt lønnsomhet, bedre hygiene og smittevern, enn hvis mennesker gjør jobben.

Ifølge SINTEF kan det redde tonnevis av mat i industrien. 

Til nå har roboter manglet visuelle og fintfølende sanser og intelligens for å gjøre denne typen oppgaver. 

Les mer om det spennede arbeidet og roboter som kan «se» her