Synsfeil hos barn

Dersom synsfeil hos barn ikke oppdages tidlig, kan barna falle utenfor både sosialt og på skolen. Synsinformasjon har produsert informasjonsfilmer om hva foreldre skal se etter, for å finne tegn på nærsynthet eller langsynthet hos barn.

Syver Aamodt er langsynt, og deltar i informasjonsfilmene om barn og syn som er produsert av Synsinformasjon, i samarbeid med Norges Optikerforbund og Høgskolen i Sørøst-Norge (Foto: Dag Øyvind Olsen).
Tegn på synsfeil

Rundt ti prosent av barn mellom 7-15 år har behov for briller, kontaktlinser eller synstrening, viser kartlegging gjennomført av Høgskolen i Sørøst-Norge. Så mange som hvert femte barn har behov for å få undersøkt synet.

Dersom synsfeilene ikke oppdages, kan det få store konsekvenser for både lek og skolearbeid.

Det har vi nå sendt ut stoff om til pressen.

I materiellet som er distribuert, forteller førsteamanuensis Gro Horgen Vikesdal ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Sørøst-Norge om problemene det kan føre til, og tegnene man som foreldre bør se etter.

I saken forteller Gro Horgen Vikesdal at de fleste barna er langsynte.

– Langsynthet endrer seg normalt ikke etter at barnet er fem-seks år gammelt. Nærsynthet kommer vanligvis litt senere og kan utvikle seg helt frem til voksen alder.

Hvis barnet er urolig eller har kort utholdenhet ved lesing eller leksearbeid, kan det være et tegn på langsynthet, sier Vikesdal.

Det er ingen obligatorisk kontroll av dette etter fireårskontrollen. Langt fra alle barn med synsfeil fanges opp av lærere, foreldre eller helsesøster gjennom de første skoleårene.

Det er sendt ut en videopressemelding om dette til norske medier tirsdag morgen. Det er også laget to korte filmsnutter om tegn på langsynthet og nærsynthet. Synsinformasjon har opprettet en egen YouTube-kanal der informasjonsfilmene legges ut.

Se YouTube-kanalen her!

Del gjerne filmene på sosiale medier, og registrer deg som bruker av Synsinformasjons YouTube-kanal.

Pressesaken som er sendt ut, har allerede får stor medieomtale. Den er blant annet plukket opp av Norsk Telegrambyrå (NTB) og et 20 talls lokalaviser på nett.

Se originalartikkelen fra Newswire her

Se NTBs versjon i Sunnmørsposten her