Tips for godt syn og god øyehelse

Over tre sider i ukens utgave av ukebladet Allers gir Norges Optikerforbund ni tips for et godt syn og god øyehelse. Oppsummeringen ser du her!

Sminketips: Har du hatt en øyeinfeksjon, bytt kajal og maskara for å unngå at bakteriene kommer tilbake (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Ni tips for godt syn

Synet er vår viktigste sans, men det svekkes med årene.

Dette tar ukebladet Allers for seg i en stor reportasje over tre sider denne uken. Her gir fagsjef og generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund øyetips, spesielt rettet for målgruppen – voksne kvinner.

Her er kortversjonen:

1. Stump røyken

Røykere har dårligere blodsirkulasjon. I øynene finnes det mange blodkar som trenger oksygen fra blodet. Røykere har dobbelt så stor risiko for forkalkninger på netthinnen (AMD). Det er også en sammenheng mellom høyt blodtrykk og synsproblemer.

2. Vær i bevegelse

Overvektige er mer utsatt for å utvikle diabetes, som kan føre til forandringer i øyets netthinne.

3. Gå til jevnlig synsundersøkelse etter fylte 50 år

Det er like viktig som helsesjekk hos lege og tannlege. Mange ulike øyesykdommer kommer snikende, og gir ikke symptomer før de er langt ute i forløpet. Da kan det være for sent (eksempel: grønn stær).

4. Bruk solbriller

Glassene i solbrillene må stoppe uv-strålingen, sitte godt og dekke godt. Bruk solbriller når det er mye lys.

5. Synet kan trenes

Synstrening kan brukes for bedre motorikk og fokuseringsevne. Fest blikket på noe som er nært, se så på noe som er langt unna. Deretter: Se vekselvis til venstre og høyre.

6. Vis skjermvett

Ta pauser fra skjermen, se på noe langt unna. Ha korrekt arbeidsavstand til skjermen, og vær bevisst på å blunke. Når vi ser på skjerm, blunker vi mindre enn ellers. 

7. Fråts i frukt og grønt

Vitaminene A, C, og E bidrar til å opprettholde sunne celler og vev i øynene. Omega 3 er også viktig for synet.

8. Bytt sminke

Kast kajal og maskara dersom du har hatt en øyeinfeksjon for å unngå at bakteriene kommer tilbake.

9. Vær linsebevisst

Når kontaktlinsebruk følges opp med nødvendig hygiene, skal de ikke føles ubehagelige over tid. Bruk gjerne briller når du flyr, på grunn av tørr luft ombord i flyet.