Det er nær fire ganger så stor risiko for å få infeksjon på øyet, dersom man brukes kontaktlinser som gjenbrukes, sammenlignet med endagslinser. Det viser en studie fra Moorfields Eye Hospital som er omtalt av VG og Dagbladet.

Døgnlinser gir høyest risiko
Resultatene fra studien er publisert i American Journal of Ophthalmology. Funnene er omtalt av flere store norske aviser, og norske fagpersoner er intervjuet om temaet i oppslag i VG og Dagbladet.
Det er angrep av akantamøbe og keratitter forskerne har sett nærmere på. Det er en infeksjon på hornhinnen som fører til betennelse.
Man kan bli delvis eller helt blind av et angrep av akantamøbe og risikoen for å utvikle slik keratitt var 3,8 ganger høyere for de som brukte linser man sover med eller gjenbruker, sammenlignet med de som bruker endagslinser.
I VG forklarer generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund hva akantamøbe er og hvilken skade den kan gjøre.
– Dersom man får bakterier, virus eller amøber inn bak øyets ytre forsvarsverk, kan det bety trøbbel. Amøben spiser opp vevet i øyet.
Man kan få slike angrep i kontakt med jord, vann eller avføring.
– Øyne som er svekket på grunn av uheldig kontaktlinsebruk, er mer utsatt, sier Haugo.
Ann Elisabeth Ystenæs som underviser optikerstudenter i kontaktlinser på USN Kongsberg, sier det er høyest risiko for infeksjon dersom man sover med linsene på.
– Endagslinser har vist seg å være det tryggeste alternativet i flere studier, sier Ystenæs
Du kan lese om funnene i American Journal of Ophthalmology her