Unges skjermvaner

Unge jenter bruker mye tid på sosiale medier, mens gutter spiller mer dataspill. Men hvor mye tid kan man spille og bruke skjerm før det går ut over hvordan man føler seg? Det har britiske forskere sett nærmere på.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Moderat bruk er ikke skadelig

Ifølge Ungdatarapporten bruker en tredel av norsk ungdom over fire timer på skjerm hver dag, og det kommer  i tillegg til skjermbruk på skolen.

Forskere ved universitetene i Cardiff og Oxford har publisert funn fra en studie der 120 000 britiske 15-åringer har deltatt, og de har kommet frem til følgende: I ukedagene kunne ungdommene bruke skjerm ganske mye før det gikk ut over hvor gode de hadde det psykisk, og enda mer i helgene:

Spille tv-spill: 1 time 40 minutter

Bruke smarttelefon: 1 time og 57 minutter

Se på film og TV: 3 timer og 41 minutter

Bruke datamaskin: 4 timer og 17 minutter

Etter at trivselstoppen ble nådd, ble effekten av skjermaktiviteten negativ, forteller forskning.no. Hva består den negative effekten av? Jo, det kan sammenlignes med søvnmangel, eller delvis ikke å ha spist frokost.

Les omtale av denne og andre undersøkelser på forskning.no

Norges Optikerforbund har i flere presseutsendelser omtalt og gitt råd når det gjelder skjermbruk til barn og unge. Foreldre setter ikke grenser for denne bruken, og lar barna være på skjermen, var tema for vår siste artikkel.

Den leser du her

Fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund sier det er individuelle forskjeller.

– Er man aktiv fysisk, tåler man å være mer på skjerm. Det er en sammenheng mellom hvordan hele kroppen har det, inkludert øyne, hode nakke og skuldre. Derfor er aktiviteter, gjerne ute, å anbefale, både for kropp og sjel.