Vær OBS: Slimtrenden fortsetter

Vær bevisst din rolle som helsepersonell. Det er Norges Optikerforbunds råd til optikere når barn kommer for å kjøpe kontaktlinsevæske for å lage slim.

Før i tiden kjøpte barn ferdig slim fra leketøysbutikkene. Nå skal de lage det selv, og ingrediensene kjøper de blant annet i optikerforretninger (Illustrasjonsfoto: Colourbox).
Feil bruk er uheldig, i verste fall skadelig

Ifølge Aftenposten var det søket nordmenn googlet mest i 2017 «Hvordan lage slim hjemme».

Butikker i Oslo avisen har vært i kontakt med sier at etterspørselen tok av i fjor, og fortsetter i år.

Denne saken fikk bred presseomtale i 2017 og Norges Optikerforbund  mener det er viktig at optikere og ansatte på apotek er bevisste sin rolle. 

– Kontaktlinsevæske er ikke en standard salgsvare, men medisinsk utstyr og skal behandles deretter.  Som selger av kontaktlinsevæske har man et ansvar for å informere om bruken av det, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Han råder optikere til å snakke med barn om hva linsevæsken skal brukes til og tenke seg om to ganger før man selger linsevæske som skal benyttes i slimproduksjon.

Oppskriftene varierer, og slimproduksjonen kan i verste fall bli et kjemieksperiment som går galt. 

Kontaktlinsevæske med hydrogenperoksid har en etsende effekt og kan skade for eksempel øynene ved sprut. Hydrogenperoksid kan virke irriterende på hud.

Foreldre er ikke alltid klar over at barna bruker lommepengene til å kjøpe ingredisenser til å lage slim. Norges Optikerforbund har blitt kontaktet av irriterte foreldre som stiller spørsmål ved om optikere og apotek bør selge kontaktlinsevæske ukritisk over disk.

Les oppslaget i Aftenposten her