Advarer mot falske kontaktlinser

Mange nordmenn handler ukritisk billige kontaktlinser på nett. De risikerer alvorlige øyeinfeksjoner, advarer Norges Optikerforbund.

SLIK KAN DET GÅ: Urene kontaktinser kan føre til ubehagelige øyeskader. (Foto: Colourbox)

Kontaktlinser av kjente merker tilbys til lave priser på utenlandske nettbutikker. Men pass på, flere er falske etterligninger.

– Mange biter på. Utsalgssteder lures til å kjøpe falske produkter, for så å selge dem videre til norske forbrukere, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Linsene kan fremstå som helt like originalen, men er likevel falske.

Handler du kontaktlinser ukritisk på nett, utsetter du deg selv for risiko.

– Kontaktlinser skal produseres og pakkes i et sterilt laboratoriemiljø. Falske linser kan være pakket i en garasje, med stor risiko for forurensning. Da aner du ikke hva du setter på øyet ditt, sier Haugo.

Problemet gjelder ikke bare kontaktlinser. Det er også kjent blant medikamenter.

US Food & Drug Administration undersøkte falske kontaktlinser kjøpt på nett uten resept. 60 prosent av de forfalskede linsene var forurenset av mikroorganismer.

– I verste fall risikerer du å bli blind av øyeinfeksjoner som skyldes urene og forfalskede kontaktlinser, sier Haugo.

Det finnes til enhver tid over 30 000 falske nettapotek tilgjengelige for europeere, ifølge alliansen for sikre nettapoteker i EU.

Se etter merking

Tolletaten og Statens legemiddelverk kan stanse medisinsk utstyr som importeres for salg i Norge, dersom utstyret ikke oppfyller kravene gitt i norsk lov og forskrift om medisinsk utstyr. Kontaktlinser er medisinsk utstyr, men stoppes i liten grad ved import.

– Vi oppfordrer alle som handler kontaktlinser på nett til å forsikre seg om at de er CE-merket, og at det følger med norsk bruksanvisning, sier Petter Alexander Strømme, seniorrådgiver for medisinsk utstyr i Statens legemiddelverk.

Et CE-merke skal gi en forsikring om at produktene virker som de skal, og at de ikke gir uønskede bivirkninger. Dessverre setter piratprodusenter gjerne et falskt CE-merke på produktene de ønsker å selge.

– Bruk sunn fornuft når du handler på nett. Akkurat når det gjelder kontaktlinser er det jo viktig å være sikker på at det produktet du kjøper er riktig for din bruk og dine øyne. Du bør ikke skaffe deg eller starte å bruke kontaktlinser uten forutgående undersøkelse hos optiker eller øyelege, sier Strømme.

Dropper kontrollen

En tidligere undersøkelse Kantar TNS gjorde for optikerbransjen avslørte at 34 prosent av kontaktlinsebrukere som kjøper linser fritt på nett dropper den anbefalte kontrollen som skal sikre riktig tilpasning av linsene.

Mange kjøper kontaktlinser på nett for å unngå å betale for resept.

– Vi fraråder ikke folk å handle kontaktlinser på nett. Det viktigste er å være svært kritisk til hvor du handler dem, og å undersøke øynene regelmessig hos optikeren, sier Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Tips for å avsløre falske nettsider:

Sjekk nettsiden. Ser den normal ut? Har den åpenbare skrivefeil?
Gjør et nettsøk. Sjekk andres erfaring med tjenesten.
Har selskapet en besøksadresse som kan søkes opp på karttjenester?
Har de et telefonnummer hvor du kan ringe og stille spørsmål?
Er prisen normal? Svært lave priser er sjelden ekte vare.
Spør de etter resept? Hvis ikke, er det fare på ferde.
(Kilde: ECOO, det europeiske råd for optometri og optikk)

Kontaktperson:

Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund, tlf. 906 36 826

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Norges Optikerforbund.