Begrenser ikke barnas skjermbruk

Fristelsen er stor for både små og store å synke ned i sofaen med nettbrettet i jula. Flertallet av norske foreldre har ikke regler for barnas tidsbruk foran skjermene for å gi øynene hvile. Øynene er laget for variasjon.

Å låse blikket over lengre tid, stresser øynene. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
 

Alltid på brett

28 prosent av norske foreldre setter ingen grenser for barnas bruk av smarttelefoner og nettbrett for å la øynene hvile. Ytterligere 33 prosent setter sjelden slike begrensninger.

Det viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund.

Optikere mener det trengs større bevissthet om hva øynene utsettes for når barna sitter time etter time foran skjermen.

I en presseutsendelse fra Norges Optikerforbund pekes det på at synet har det best når vi fokuserer på ulike avstander og har blikket i stadig bevegelse. Foran en skjerm brukes øynene veldig statisk og ensidig.

Det rapporteres om at flere barn sliter med muskelplager og søvnvansker etter hyppig skjermbruk. 

– Når barn fortaper seg helt i et spill, kan de bli sittende lenge. Å låse blikket på samme avstand over lengre tid, stresser systemet. Det kan føre til hodepine, eller plager i øynene. Det kan også være en årsak til at et barn blir fortere sliten av å lese, sier førsteamanuensis og optiker Helle. K. Falkenberg ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Hun råder foreldre til å innpode i barna at de bør se ut av vinduet i 20 sekunder tre ganger i timen. Det har øynene godt av!

Les hele presseutsendelsen her